Lehet jobb, mint ikeás konyhabútort vásárolni?

Konyhabútor vásárlás előtt legtöbben a kínálat felmérésével kezdik a keresést, ami első körben a klasszikus bútoráruházak árufelhozatalát jelenti. A lapraszerelt bútorok esetében kézenfekvő választásnak tűnik a skandináv bútoróriás, az Ikea, holott más alternatívák is léteznek, amik adott esetben jobban megfelelnek az ízlésünknek és a pénztárcánknak. Ugyanakkor egy elemes konyhabútornak is megvannak az előnyei és hátrányai. Mennyire éri meg egy ilyen konyhabútorra beruházni? És ha megéri, akkor kinek?

Ahhoz, hogy átgondolt döntést tudj hozni, összegyűjtöttük a legfontosabb pro és kontra érveket az Ikeás konyhabútorok mellett – mert van, akinek ez lesz az ideális megoldás, de tévedés azt gondolni, hogy mindenki számára jó döntés. Emellett abban is segítünk, hogy megismerd mi az, amit csak egy profi bútorlapszabászatban kaphatsz meg!

Lássuk először az előnyöket!

1. Ár-érték arányban jó minőségű és dizájnos konyhabútort kapsz

Az Ikeás konyhabútoroktól nem lehet elvitatni az átgondolt tervezést és a megfelelő minőséget. A bútoráruház követi az aktuális trendeket, de vannak jól bevált darabjai, amik évek óta fellelhetőek a kínálatban. A tömeggyártás valamint a limitált munkalap és bútorlap színválaszték lehetővé teszik, hogy nagyobb tételben állítsanak elő kedvezőbb áron, ezért az ár nem feltétlenül megy a minőség rovására. Ha nincsenek specifikus igényeid és az éppen aktuális trendnek megfelelő konyhabútort keresel kedvező áron, a skandináv bútor-óriás jó választás lehet neked.

Viszont ha nem egy tömeggyártott konyhára vágysz, nézd meg kínálatunkat, ahol elérhetőek magas minőségű, kedvező árú konyhai munkalap és bútorlapok, amiket az elképzeléseid szerint szabadon alakíthatsz. Ilyen például a nagy népszerűségnek örvendő világos Sonoma tölgy munka- és bútorlap, amiről ebben a bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

2. Könnyen variálható konyhabútor elemek

Az Ikea konyhák elemei tetszés szerint variálhatóak, így még ha limitált is a lehetséges változatok száma, komolyabb tervezés nélkül tudsz az adott konyhabútor kínálatból az elképzeléseidnek megfelelőt választani. További előny, hogy a már megvásárolt konyhabútort a későbbiekben kiegészíthető új elemekkel is. Ez az előny egyben hátrány is, ugyanis gyakran előfordul, hogy egyes darabokat kivonnak a forgalomból, így ha például egy darab, pontosan a konyhabútorhoz illeszkedő bútorajtót szeretnénk, azt maximum csak használtan tudjuk beszerezni, ami meglehetősen hosszú és kétes kimenetelű folyamat.

3. 25 év garancia a legtöbb konyhabútor elemre

A bútoráruház mellett gyakran hozzák fel érvként, hogy meglehetősen nagy jótállási időt vállalnak a konyhabútoraikra. Arról azonban nem szabad megfeledkezned, hogy ez csak akkor érvényes, ha az utolsó csavarig az Ikea saját partner-hálózatából küldött szakemberei szerelik össze a konyhádat. Az összeszerelés egy extra szolgáltatás, amit a vásárlás során tudsz megrendelni, így plusz kiadást jelent. Ezzel a tétellel is érdemes számolni a költségvetés kialakításánál, ha tőlük vásárolsz konyhabútort és munkalapot.

4. Kombinálhatod egyedileg gyártott munkalapokkal

Az Ikea konyhák limitált munkalap és ajtólap választéka hívta életre azt az igényt, hogy míg az egyes elemeket a bútoráruházból szerzed be, addig más részeket egyedileg, a saját elképzeléseid szerint készíttetheted el bútorlapszabászatban

Bemutatótermünkben találsz kifejezetten IKEA méretű, sötétebb és világosabb árnyalatú munkalapokat, konyhasziget lapokat és bútorajtó színeket is, így ha az ikeás választékot kevésnek gondolnád, látogass el üzletünkbe, ahol szakértő kollégáink segítenek eligazodni a kínálatban! 

Ennyi pro érv mellett azért vannak hátrányok is, amiket érdemes számításba venned!

1. Limitált színválaszték konyhabútor ajtóból

A konyhabútorok tekintetében nagy választék érhető el különféle stílusokban: a modern konyhák kedvelői és a hagyományosabb konyhabútort keresők is megtalálhatják a számukra legideálisabb darabokat, de a korlátozott szín választékra fel kell készülniük, ahogyan az egyedi méretek, elképzelések, vagy akár a konyhasziget lap variációk sem megoldhatóak. Ha nem hagyományos színekre és anyagokra vágysz, mindenképpen nézz körül a bútorlapszabászatok  kínálatában is, ahol különféle konyhai munkalap és bútorajtó színek közül válogathatsz. Ha határozott elképzeléseid vannak, olvasd el ezt és ezt a blog bejegyzésünket is.

2. A konyhabútor elemek méretei fixek

Nem a legjobb választás számodra a skandináv bútorgyártó kínálata, ha eltérőbb konyhát szeretnél a megszokottnál, például egy extra széles munkalapot, egy egyedi konyhaszigetet vagy egy olyan különleges és trendi konyhapultot mint a  munkalap lefutó lábbal. Tehát ha nagyon speciálisak az elképzeléseid vagy a konyhád adottságai miatt van szükséged különlegesebb megoldásra (pl. alacsonyan vannak az ablakok), vagy vannak már fix konyhai gépeid, amihez alkalmazkodni kell, akkor mindenképpen egyedileg készített bútorra lesz szükséged. 

Elakadtál az álomkonyha kialakításánál? Ebben a blogposztban egy kis segítséget kapsz a tervezéshez!

3. Apró konyhákhoz nem jó választás

A minigarzonok és mini konyhák elterjedésével megnőtt az igény a speciális konyhai megoldásokra. A cél, hogy a rendelkezésre álló limitált helyet a legpraktikusabb módon használjuk ki. Ebben nem jeleskednek a kész-konyhák, hiszen kreativitásra is szükség van, hogy kialakíthassuk a számunkra legideálisabb tárolóegységeket és a teret maximálisan kihasználjuk. Bár költségesebb, de ebben az esetben célszerű szakemberhez fordulni a tervezés és kivitelezés során – ez egy olyan befektetés, amivel sok jövőbeni kényelmetlenséget elkerülhetünk.

4. Limitált konyhatervezés és leterhelt ügyfélszolgálat

A konyhabútor egy jelentős beruházás minden egyes otthon számára, ezért fontos a tervezésre kellő időt szentelni. Ikeás konyhabútor vásárlása esetén lehetőséged van online vagy személyes konyhabútor tervező szolgáltatást igénybe venni, viszont ezek az itt megvásárolható konyhabútorokra korlátozódnak, és könnyen meglehet hogy praktikusabb megoldások is elérhetőek lennének számodra pl. mini konyha esetén, ahol sokat számít a megfelelő térkihasználás.

Emellett hangsúlyt fektetnek az ügyfélszolgálatra is, ugyanakkor a leterheltség miatt az ügyintézés általában nem zökkenőmentes. A kisebb bútorcégek kevesebb vevőt szolgálnak ki, így gördülékenyebb az ügyfélszolgálat működése is, valamint az információk sem vesznek el olyan könnyen a rendszerben.

5. Konyhabútor hónapok alatt

Azt gondolnád, hogy egy lapraszerelt konyhabútor a megrendelést követően pár napon, esetleg héten belül az otthonodban összeszerelve várja, hogy birtokba vedd? Sajnos hiába látod a bemutatóteremben a kész konyhai installációkat, a megrendelt konyha leszállítása több hetet is igénybe vehet az Ikea esetében. Olykor nem is egyszerre érkezik meg minden egyes konyhabútor elem, ezért azok összeszerelésével sem tudsz előre kalkulálni. Ráadásul az elmúlt hónapokban kialakult árukészlet-hiánynak köszönhetően jelenleg minimum 8 hetet kell várnod a konyhabútorodra. 

Ezzel szemben egy bútorlapszabászatban, jóval kevesebb várakozási időre számíthatsz. Természetesen ez bútor és munkalap függő, de a Domotercnél a konyhai munkalapod akár 48 óra alatt elkészülhet, ha van raktáron a kiválasztott színből.

Összegzés

Ha az első konyhádat tervezed, nincsenek speciális igényeid, és limitált a büdzséd, egy Ikeás konyhabútor jó választás lehet. Azonban ha a hagyományostól eltérő megoldásokra van szükséged, vagy szakemberek segítségét is szeretnéd a tervezéshez igénybe venni, érdemes egyedi konyhabútorban és egy bútorlapszabászat felkeresésén gondolkodnod.

Szeretnél profi segítséget kapni konyhád megtervezéséhez? Elvesztél a bútorlapok kínálatában, esetleg gondot jelent az igényeidnek megfelelő munkalap megtalálása?  Látogass el pestszentlőrinci bemutatótermünkben, ahol szakértő kollégáink segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb konyhabútor megoldásokat!