Magasfényű bútorlap

pfleiderer_magafenyu_butorlap

Immáron hazánkba is begyűrűzött az új trend, a nagymamánk politúrozott szekrényeinek alapanyagához megtévesztően hasonlító tükörfényes lapokból készülő bútorok képében. Első lépésben a minimál design követői barátkoztak vele, de mostanra teret hódít ez egyéb stílusú bútorokon is.

Tükörfényes bútorvilág? Magasfényű bútorlapok!

Kezdődött az uni (fehér, vanília, bordó) színekkel, de egyre nagyobb teret hódítanak a magasfényű lapok palettáján a fadekorok (zebrano, wenge, makassar stb). Bátran kombinálódik a tükörfényes front felület a matt korpusszal, ahogyan a nagy konyhagyártók is egyre nagyobb számban debütálnak a merész színekben pompázó magasfényű kreációikkal.

 

A gyártók és a tükörfényes alapanyagok

“Ahány gyár, annyi szokás”, persze nem a szokás a meghatározó, hanem a technológia.

Nagyanyáink idejében az egyetlen út a magas fény eléréséhez a lakkozáson keresztül vezetett, ami nagyon költséges és időigényes, nehéz volt állandó minőséget elérni. A lakkozást leváltandó a lap-lemez gyártók is megpróbálnak beállni a sorba helyettesítő terméket kínálni. Jelenleg is többféle megoldás létezik árban és minőségben is a magasfényű lapok piacán, az acryl felületektől a PVC fóliás frontokon át a laminált forgácslapokig, más néven bútorlapokig.

Egyszóval: a magasfényű, tükörfényes látvány több alapanyagot takar.

Hogyan válasszak magasfényű bútorlapot?

Mint mindenben, ebben is irányadó a pénztárcám, a lehetőségek tárháza szinte korlátlan.

Szakmai szempontból egy magasfényű lap fontos ismérve a fényesség mértéke, ami egy speciális gyártástechnológia eredménye. A másik fontos tényezője magasfényű bútorom alapanyagának a kopásállósága. Az hogy vízszintes vagy függőleges felületre kerül-e a kiválasztott alapanyag. Amiben minden gyártó egyetért, hogy ezeknek a tükörfényes felületeknek ugyan nem rosszabb a kopásállóságuk, mint a matt társaiknak, csak ezen a felületen jobban észrevehetőek az esetleges sérülések, karcolások.

Vagyis a magasfényű bútorlapok közül a következők szerint érdemes választani:

1) Mennyire fényes, mennyire tükröződő felületet szeretné

2) Mennyire van kitéve a kopásnak, karcolásnak az adott bútorlap

Fényes, magasfényű, vagy tükörfényű bútorlap?

A fényesség mércéje tekintetében érdemes körbejárni a piaci kínálatot, hiszen túl sok forgácslap gyártó nem “adja a fejét” fényes bútorlap gyártásra, hiszen ez kényes és külön technológiát igénylő feladat.

 

Magas fényű, fényes bútorlap színválaszték

Fényes bútorlapok

Tovább »

Ezek a bútorlapok un.direktlaminált eljárással készülnek.A termelés során a csiszolt natúr felületre laminálják a színt, a krómlap felülete,amivel préselik pedig adja annak felületét.A csiszolás illetve a felület egyenetlensége miatt a végtermék fénye nem lehet olyan magas fényű. Az ilyen un. direktlaminált magas fényű bútorlap felülete is nagy szórást mutat gyártók szerint, így érdemes körülnéznünk a piacon, ha magas fényű bútorlap a választásunk, és az olcsóbb kategóriát választjuk.

Magasfényű bútorlapok

Tovább »

Léteznek olyan bútorlap gyártók,akik a fenti laminálási technológiát továbbfejlesztették, így egy más típusú, csiszolású natúr bútorlapra egy vastagabb laminált réteg kerül,így egy sokkal fényesebb lap lesz a végtermék .Ezeknél a magas fényű lapoknál a laminálás során egy alátét papír teszi egyenletesebbé a felületi barázdákat, amin megtörik a fény. Tudnunk kell azonban, hogy igényes magas fényű bútoroknálezek a lapok is csak korpusznak használhatóak.

A natúr, csiszolt felületre itt 2 oldalon HPL lap kerül.A magasfényű HPL ebben az esetben legalább 1mm vastag, így a felület fényességét nem befolyásolja a natúr forgácslap alap egyenetlensége. A HPL lapok felületükből adódóan simábbak, fényesebbek, és a kopásállóságuk is magasabb a laminátos bútorlapénál.

Acryl felületű, szuperfényes bútorlapok

Tovább »

A natúr forgácslap vagy MDF felületre lakozással, vagy laminálással kerül a bútorlap színe, majd ezt követően egy vastag acryl réteg, ami a bútorlap fényét adja.Az akryl felületű bútorlapok két féle eljárással készülhetnek:

  • akril front : az egyik eljárás lényege, hogy a méretre leszabott fehérre laminált bútorlap egyik oldalára felfújják a színt, majs az akryl réteget.Ezen esetben a magasfényű lapok bármilyen színben elérhetőek,RAL színskála alapján választhat a megrendelő.Ezek a termékek m2-be elérhetőek, azaz, pontosan annyi akril front kerül legyártásra, pontosan olyan színben, ahogyan azt a megrendelő kívánja. Nevezhetjük ezt egyedi gyártásnak is.
  • A magasfényű acryl felületű bútorlapok másik csoportja a lapban elérhető acryl bútorlapok. Ezek a lapok gyári,precíz körülmények között laminált és acrylozott lapok ,amik csak szabásra és élzárásra várnak. Nagyobb front felületek rendelése esetén költséghatékonyabb eljárás ezeket a már táblában kapható lapokat választanuk, hiszen egy jó táblakiosztás esetén sokat spórolhatunk vele. Akril bútorlap táblamérete változó lehet, de többnyire a standard bútorlapok táblaméretének a fele.

Akril bútorajtó rendeléskor érdemes, a rendelés minden elemét kitáblásítani és összehasonlítani árban egy m2-re gyártott akril ajtóéval.

Magas fényű front, avagy magas fényű bútorajtó

A bútorlapok világán kívül, készülhetnek kész front elemek is egyedileg, a megrendelő igénye szerint magas fényű kivitelben.

Technológiai szempontból több féle eljárással is készülhetnek ezek az magas fényű ajtók úgy mint:

  • Fóliás MDF magas fényű bútorajtók. Alapjuk MDF, amit marás után egy PVC alapú fóliával vonnak be.
  • Lakkozott bútorajtók.
  • Akril front ajtók. Az akril felület a bútorlap alap színre lakkozását követően kerül az ajtó felületére.