MDF lap

mdf_lapok

Az MDF szó jelentése Middle Density Fiberboard, azaz közepesen sűrű farostlemez.

Mire használják az MDF lapokat?

Az MDF lap a bútorgyártásban szélesen alkalmazott termék, laminált és HPL-el ragasztott variációban is. Fajsúlya nagyobb, mint a bútorlapnak, így inkább front felületnek használatos a bútorgyártásban. Üzletberendezések, tartó elemek elengedhetetlen terméke.

HPL dekoritlemezzel ragasztott MDF lap

A felületi szín választhatósága mellett az alapanyag színe is lehet barna vagy fekete. A natúr MDFkülönböző vastagságában közkedvelt alapanyaga az asztalosoknak, hiszen kitűnően marható, festhető, lakkozható. Kiváló bútoripari alapanyag, azonban fajsúlya jóval nagyobb a hagyományos forgácslapénál, ezért szokták egy bútornál csak frontkén alkalmazni.

MDF lap rendelhető színek

A Pfleiderer laminált és ragasztott MDF lapok hatalmas előnye, hogy azonos színben és felületbenkapható bútorlap, vagy HPL dekorlemez is. A szín kiválasztásánál pedig nem kell kompromisszumot kötni a felület tekintetében sem, hiszen ezzel az alapanyaggal is 12 különböző felületi struktúra választható rendelésre.

Az MDF maganyagának a színe

Miután az MDF gyártása során az alapanyag részecskenagysága jóval kisebb mint a faforgácslapé, ezért is az MDF felülete csiszolást követően is sokkal simább, így lesz sokkal szebb felület laminálás vagy lakkozás után!

Az igazán magas fényt legjobban MDF-et laminálva vagy lakkozva lehet elérni. Az alapanyag színének változtatási lehetőségével- hiszen lehet barna vagy fekete – a felület marásakor látszó alapanyag dísze is lehet a lapnak.

MDF barna maggal

MDF fekete maggal

MDF színes maggal

Hajlítható MDF natúr és színes kivitelben

Íves felületek borítására, pultok homlokzatára ajánlott termék, amely natúr táblában hajlítható sablon segítségével, majd igény szerint HPL dekorlemez, furnér vagy akár festett felülettel éri el végleges színét és alakját.

MDF felületének a színe

Az MDF lapok laminálhatóak, fóliázhatóak és HPL és CPL lapokkal sík ragaszthatóak, színezhető a felületük:

  • laminált MDF lapok: A laminált MDF lapok felületén a bútorlapok felületével és színével azonos struktúra érhető el, sőt, sőt mivel az MDF lapok felülete simább, így a laminálást követően pl. a magas fényű laminálás fényesebb hatást kelt a bútorlap lamináláshoz képest. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem MDF lapot használnak a bútorgyártók? Azért, mert az MDF lap, sűrűségéből adodóan sokkal nehezebb. Az MDF lapok súly 740 kg/m3, a bútorlapé pedig csak 650-670 kg/m3.
  • fóliás – PVC fóliás- MDF lapok : Hőpréssel, ipari körülmények között PVC fólia ragasztható a felületükre, akár már mart MDF lapokra is. Így készülnek a fóliás MDF frontok, köznapi néven, front elemek, konyhabútorra. Az ilyen típusú bútor frontok MDF alapja először egy maráson megy át, mikor az MDF felületére egy CNC maró segítségével igény szerinti mintázat kerül, majd ezze a nyers mart alapra hőpréssel sajtolják a végleges színt.
  • sík ragasztott MDF, avagy MDF HPL vagy CPL borítással: Az alap itt is natúr MDF lap, ami ez esetben teljesen sík felületű, ennek. Ehhez az eljáráshoz nem feltétlenül kell hőprés, viszont a ragasztó egyenletes terülése miatt nagy nyomású présre van szükség. A HPL és a CPL síkragasztásakor feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő – szín azonos vagy kontra – dekorról, hiszen a HPL elhúzhatja idővel az MDF lapot.