Konyhai munkalap, munkapult

munkalap_minta

A konyha sarkalatos pontja a munkalap, hiszen a főzés előkészítése ezen folyik. A kiváló kopásállóság mellett nem utolsó szempont a vízállóság és az esetleges savakkal és lúgokkal szembeni ellenállóság.

Konyhai munkalap, munkapult vagy pultlap konyhába?

A gyakorlatban mindegyik kifejezést használjuk. A konyhai munkalapok anyagát és tartósságát tekintve sokfélék lehetnek. Készülhetnek tömör fából vagy kőből, de a klasszikus értelemben vett konyhai munkalap kifejezés hallatán a forgácslap alapon, dekor lemezzel ragasztott egy vagy két oldalon posztformingolt ( kerekített) bútoripari lapféleségről beszélünk.

A két oldalon kerekített konyhai munkalapot gyakran nevezik asztallapnak is, de ebből készülhet konyhasziget is.

Konyhai munkalapok eltérő szélességben, avagy munkalapok kész konyhához, munkalapok ” IKEA ” méretben.

Az IKEA konyhabútor korpusza a Magyarországon használatos korpusz szélességhez képest szélesebb, így az IKEA konyhához sajnos nem igazán jó a Magyarországi standard 600 mm széles munkalap. Részmegoldást jelenthet egy IKEA konyha építésénél, ha a 60-as munkalap mögé pótlást vagy vízzáró lécet teszünk, ami betakarja az a hiányzó 3 cm-ért, de, nem minden esetben praktikus ez a csel.

Természetesen, megbízható megoldás is létezik annak, aki nem talál megfelelő színben konyhai munkalapot az IKEA-ban, hiszen Nálunk is kapható raktárkészleten megannyi konyhai munkalap 65 mm szélességben is, valamint egyedi méretben 10-14 napos átfutással is, a választék pedig hatalmas, amiből elérhetőek az IKEA munkalap méretek.

Milyen konyhai munkalapot válasszak?

Fontos minőségi választóvonal, hogy milyen dekoritlemezből készül a munkalap, és fontos design választóvonal, hogy milyen kerekítéssel készül a munkalap. A konyhai munkalapok kerekítése, amit szemből látunk, ahol a HPL dekor lemez “lefut” a lap felületéről az oldalára, majd az aljára. A konyhai munkalap stílusát az élének gömbölyítés, rádiusza is meghatározhatja.

A modernebb munkalapok kerekítése szinte négyszögletes, a lap keresztmetszetében egy téglalapot formáz, ilyenkor a rádiuszegy kisebb szám (pl: R3), ahogy növekszik ez a szám, úgy gömbölyödik a munkalap éle. A legmodernebb konyhai munkalapok kerekítés nélkül készülnek, ezen munkalapom élén ABS élzárás van, azaz a munkalap rádiusza R2 vagy annál is kevesebb.

Az ABS élzárás a konyhai munkalap élén fontos, hogy vízálló élzárás legyen !

A konyhai munkalapok új generációja a LASER élzárású konyhai munkalap. Itt az ABS élműanyag egy speciális eljárással lézer technológiával kerül fel a konyhai munkalapok élére. A Laser élzárás teljes vízállóságot jelent a pultlapok élén.

szín kiválasztása mindig a konyhabútor vagy egyéb bútor színéhez igazodhat. Fa, fantázia és kő vagy márvány mintázatok között lehet választani, imitálva a természetes felületeket.

 

Itt megnézheted a konyhai munkalapokhoz kapcsolódó csomagajánlatainkat is!

 

Konyhai munkalapok és a hozzáillő hátfalpanelek

Tovább »

Milyen vastag legyen a konyhai munkalap?

munkalap vastagsága nem annyira funkcionális, mint inkább stílus vagy design jegy. Mostanság divatosabbak a vastagabb munkalapok, de a járatos vastagságok 28 és 40 mm között vannak.

Extrémebb esetben kérhetőek a konyhai munkalapok nagyobb vastagságban is, de kevés az a munkalap gyár, aki standard gyártási programban, mennyiségi megkötések legyárt részünkre ilyen konyhai munkalapot.

A legújabb trendek ellentmondanak a konyhai munkalap hangsúlyozásának, azaz az utóbbi évek konyhakiállításán kiállított konyhabútorok mellőzik a vastag, hangsúlyos munkapult beépítését. Lassan. de biztosan teret hódít a vékony, szinte alig látható konyhai munkalap.

A kifejezetten vékony, akár 8-10 mm vastagságú konyhai munkalap általában már nem forgácslapból készül, hanem – mint megannyi helyen a bútoriparban és az építőiparban- itt is teret hódít a kompakt lemez. A kompakt lemezből készült konyhai munkalap kopásállósága azonos a már említett konyhai munkalapéval, azonban maganyaga tömör, szinte bakelit-szerű anyag. Ezek a kompakt lemezből készülő konyhai munkalapok  maganyag többnyire fekete, de a gyártók évről évre rukkolnak elő fehér vagy esetleg más maganyagú lapokkal. Ezen munkapultok ára egyenlőre nagyságrendekkel magasabb a hagyományos konyhai munkapultok áránál.

A konyhai munkalap további felhasználási területei

A konyhai munkalapok felhasználási területe meglepően nagy, főleg, ha sorba vesszük a kompakt lemezből készült konyhai munkalapokat is

Konyhák, fürdőszobák mellett laboratóriumok, orvosi rendelők munkapultjainak megépítésére is a “konyhai munkalap” szolgál, amit savakkal és lúgokkal szembeni ellenállósága indokol. A munkalap felhasználási területei tehát rendkívül széleskörűek:

Konyhai munkapult

klasszikus értelemben vett konyhai munkalap lakossági felhasználása a konyhabútor lap anyagaként konyhapultként funkcionál. A standard méretekben készülő konyhai munkalap általában 600 mm széles, hiszen egy konyhabútor alsó elemének mélysége 540 mm, plusz a hátsó szellőző rész, plusz az ajtók vastagága a front részen, így a végső szélesség egy standard konyhabútor esetén 570-580 mm. Ez esetben a 600 mm széles konyhai munkalap takarja a felületet, úgy, hogy 20-25 mm túllóg a korpusz mélységén.

Figyelem! A konyhai munkalap u.n. túllógására szükség van, hiszen a standard konyhai munkalapok rádiuszánál van a vízorr, ami megakadályozza a lecsöpögő víz korpuszra kerülését!

Fürdőszobai bútor pultlapja, mosdó melletti munkalap terület nem csak beépített mosdók esetén.

A fürdőszoba bútor pultlapja esetén a halmozottan jelenlévő víz miatt felmerülhet a kérdés a munkapult vízállóságának tekintetében. A konyhai munkalapok felülete mindig teljes mértékben vízálló ! A hordozó anyag, azaz a forgácslap, más néven a pozdorja okozhatja a nagyobb bonyodalmat a fürdőszoba bútor esetén. A forgácslap víz hatására dagad, és száradást követően sem nyeri vissza eredeti vastagságát.Két megoldás létezik ezen problémára. A fürdőszobai munkalap vágott éleit vízálló ragasztással zárjuk, a mosdó kivágásoknál pedig ne sajnáljuk a szilikon használatát. A másik megoldás pedig a vízálló forgácslapon készülő munkapult lehet.

Orvosi rendelő bútorzatának munkapultjai

Egy orvosi rendelő, fogászat bútorzatában lévő munkalap kiválasztásánál nem elhanyagolható szempont annak kopásállósága mellett a savakkal és lúgokkal szembeni ellenállóság.

Laboratórium munkapult

A laboratóriumok munkalapjai speciális felülettel ( HPL ) rendelkező munkalapok. A savakkal és lúgokkal való kölcsönhatás nem elhanyagolható szempont egy laborbútor megépítésénél.

Fogorvosi rendelő bútor pultlapja

Egy fogorvosi rendelő munkalapját magas kopásállóság és kémiai anyagokkal való nagy ellenállóság kell hogy jellemezzen.

Bárpult

A bárpultok a klasszikus konyhai munkalapok egy külön kategóriáját képviselik. Itt nem a kopásállóság hanem inkább a méret és a design a meghatározó. A standard 600 mm szélességnél keskenyebb mindkét oldalon kerekített munkalapok láthatják el egy bárpult szerepét.

Recepciós pultok

A recepciós pultok kialakításánál a mindennapi igénybevételnek megfelelően a design mellett nagy hangsúly kell fektetnünk a munkalap karcállóságára.

Ügyfélfogadási pultok

Az ügyfélpultok munkapultjai látványos megoldásainál általában nem csak a pultlap teteje készül HPL felülettel, hiszen a pultlapok szemközti homlokfalánál is követelmény lehet a moshatóság és a nagyobb kopásállóság, hiszen az álló ügyfelek érintkeznek vele. Az ügyfélfogadási pultok egyik változata amikor a homlokfalon az ügyfelek részére külön kis munkapult van kialakítva a táskáknak.

Boltok kiszolgáló pultjai

A nagy fogalom miatti könnyű tisztíthatóság és magas kopásállóság miatt érdemei itt is munkalapot választani, persze nem a klasszikus értelemben vett konyhai munkalapot, hiszen ettől boltunknak amolyan “konyha” kinézete lesz. Miután egy bolt pultlapja nem feltétlenül igényel akár vízorrt, jó megoldás lehet egy HPL síkragasztás – a felület kopásállósága miatt – körben ABS élzárással.

Kassza pult

Egy bolt vagy bevásárló központ fizetési, a kassza helye szinte a legforgalmasabb rész, ehhez mérten kell nagy karc és kopásállósággal rendelkező munkapultot választani.

Ügyfélszolgálati munkapult

Egy szolgáltató ügyfélszolgálati részeinek munkapultjai egyedi méretben készülő munkapultok. Felületüket tekintve egy bútorlap felülete nem elégíti ki a nagy forgalom okozta sérüléseket, viszont ezeknél a munkalapoknál nem szempont a munkalap vízállósága, hiszen itt nem beszélhetünk lefolyó, lecsöpögő vízről. Jó megoldás lehet egy ABS élzárás egy HPL sík ragasztott lapon.

Asztallapok

A konyhai munkalapok külön szegmense az asztallapok kérdése egy konyhabútornál. Van lehetőség a konyhabútor munkapultjával szín azonos asztallap legyártására.

Tárgyaló asztalok

Irodabútorok részeként vagy azok kiegészítőjeként legyártathatóak.

Konyhaszigetek pultjai

A konyhabútor munkalapjával teljes színazonossággal konyhasziget is gyártatható.

Pfleiderer munkalapok

A Pfliederer konyhai munkalapok HPL fedőréteggel kiváló minőségben készülnek. A 38 mm forgácslap hordozóra kerül a HPL dekorlemez. A standard 4100 x 600 x 38 mm méret mellett konyhasziget méretek is rendelhetőek , 4100 x 900 x 38 méretben.

Pfleiderer katalógus 2021-2024

Pfleiderer kompakt lemez munkalap kollekció 2021-2024

Egger munkalapok

Az Egger munkalapok CPL fedőréteggel készülnek az Egger gyártósorain. Az Egger bútorlapok kollekcióval szín és felület azonos dekorok is megtalálhatóak a munkalap színek között.