HPL dekorlemez, dekoritlemez és kompakt lemez

hpl_cpl_dekorlemez_dekoritlemez

A dekorlemez vagy dekoritlemez nem más, mint magas hőmérsékleten préselt impregnált papírlapok a tetejükön melamin papírral.

Mi az a dekoritlemez vagy dekorlemez?

dekorlemez megnevezés azonos a dekoritlemez, vagy más esetekben dekor megnevezéssel. A HPL pedig a dekoritlemezek egy fajtája, annak is a legjobbika (HPL – High Pressure Laminate, azaz magas nyomású laminálás).

A préselési technológia határozza meg a dekoritlemez minőségét, a papír és a préselési hőmérséklet annak tulajdonságait.

Milyen tulajdonságai vannak a HPL-nek?

Kitűnő a kopásállósága, ezt bizonyítja, hogy a konyhai munkalapok, asztallapok gyártásának fő alapanyaga.

A dekoritlemez felülete teljesen vízálló.

Karcállósága kiváló.

Új termék az extra kopásállóságú HPL lap.

Hőállósága: 180 C fokot is bírja rövid ideig! (EN 438 szabvány szerint.) Vannak kifejezetten nehezen éghető HPL lapok, amelyek tűzállósága Bs2, d0, amelyeket ezen tűzvédelmi előírásokkal épített terek berendezésénél jó szolgálatot tesznek, hiszen mind színében mind pedig felületében teljes harmóniában van az ajtóval vagy a belső bútorzat bármely darabjával.

Milyen típusú HPL lapok vannak?

Új generációja a HPL lapoknak, az a HPL lapféleség, amely felületének színe azonos a maganyag színével, azaz , egy síkragasztásánál jelenthetett eddig gondot a HPL maganyaga, mert annak színe szürkés fekete, amely illesztéseknél, nem nyújtott túl esztétikus képet. Eleinte csak az un. fehér magos HPL, napjainkban pedig már egy kisebb halmaz divatos szín kapható un. SOLIDCOLOR kivitelben.

 

HPL dekorelmez méretek:

Cégünk több gyár dekorlemezét fogalmazza, ezért a HPL táblaméretek is igen széles skálában mozognak.

A HPL dekorlmezeket régebben csak munkalap és asztallap gyártására használták, így a legtöbb szín munkalap gyártásra használandó legoptimálisabb táblaméretben voltak elérhetőek.

Napjainkban, a belsőépítészetben az asztallapokon kívül, más felületekre is előszeretettel használja, hiszen kiváló kopásállósága miatt közkedvelt nagy forgalmú közösségi helyek bútorozásánál, falburkolatok kialakításánál.

 • 4100 x 1300 mm, a standard HPL dekorlemez méret, amely többnyire postformingolható, azaz jól hajlítható , munkalap készülhet belőle. Ezekből a HPL dekolemezekből készülhet a konyhai munkalap csempepótló hátfala is, síkragasztási technológiával.
 • 2800 x 2070 mm , ez a méret a bútorlap méretével azonos, így annak szabászati kihozatala szabása esetén jobb. Ez a méretű HPL dekorlemez szélesebb, így sokszor toldás nélkül készülhetnek pult homlokfalak is belőle.

Ajtó méretű HPL dekorlemezek

Az ajtógyártás alapanyagaként szolgáló HPL vagy CPL dekolemezek mérete változó lehet, annak függvényében, hogy mekkora ajtó gyártatódik a színből.

A Pfleiderer ajtó méretű dekorlemezei 2 táblától elérhetőek az alábbi méretekben:

 • 2150 x 915/950/1.050/1.300 x 0,8 mm
 • 2350 x 1.050/1.300 x 0,8 mm
 • 2650 x 1300 mm
 • 3050 x 1300 mm

Ajtó méretű HPL lapok a Pfleiderer kínálatából

Nagy méretű HPL dekorlemezek

Bútorgyártás szempontjából nagynak számító dekorlemez méretek is rendelhetőek a Pfliederer kínálatából úgy mint:

 • 5300 x 1300 mm
 • 5600 x 2070 mm

A HPL dekolemezek vastagsága

A standard vastagság 0,8 mm, de rendelhetőek egyéb vastagságok is úgy mint:

 • 0,5 mm
 • 0,6 mm
 • 1 mm
 • 1,2 mm

Mi az a HPL síkragasztás ?

A HPL síkragasztás, az az eljárás, amikor a HPL lapokat présben ipari körülmények között a bútorlapra, MDF-re, rétegelt lemezre felragasztják.

A HPL síkragasztás folyamata azonban ennyire nem egyszerű, hiszen a HPL egy nagyon kemény anyag, és szerkezetét tekintve úgy van gyártva, hogy egyik oldalon van a színe, és a színével ellentétes oldalára hajlik. Ha síkragasztáskor egy vékonyabb anyag esetén az egyoldalas síkragasztású anyagot a HPL elhúzza, azaz a lap maga is elhajlik. Ennek orvoslására mindenképpen ajánlatos un. ellenhúzó dekorlemezt tenni a másik oldalra.a

Tudok-e meglévő bútor felületre HPL-t ragasztani ?

Sajnos meglévő bútorlap felületre nem, vagy legalábbis ez a síkragasztás nem lesz tartós! A felületnek, amire ragasztunk csiszoltnak kell lenni, és gondoskodnunk kell az ellenhúzóról is. Házi körülmények között nem érdemes evvel a technológiával foglalkozni, mert a végeredmény nem lesz szép.

Mire használják a dekorlemezt vagy dekoritlemezt?

Ajtó-, asztalborításra, íves felületek borítása, és mindenhova, ahova a bútorlap felülete “már kevés”. Nagyobb igénybevételnek kitett nyilvános forgalmas helyek ülő fal és asztalborítása.

A dekorlemez kerül a konyhai munkalapok felületére is, fokozva annak kopásállóságát, felületi vízállóságát. Karc-, ütés és hőállósága is fontos szerepet játszik a felhasználási terület kiválasztásánál.

Hol használják a HPL-t?

 • Dekorlemezt használnak a konyhai munkalapok, asztallapok gyártására.
 • A HPL forgalmas helyek vízszintes vagy függőleges borításaira is kiváló.
 • Esetenként dekorlemez kerül konyhabútorok ajtófront borításaira.
 • Boltok pultjai is HPL borításúak.
 • Üzlethelységek kiszolgáló pultjai.
 • Térelválasztó falak felületére.
 • Bankok, irodák fal és asztalborításai.
 • Nagy forgalmú helyek falborítása.
 • Hajógyártás, hajó belsőépítészet közkedvelt anyaga a HPL.
 • Kommunális helységek borítása.
 • Kamionok, szállító járművek rakterének borítása.
 • Ajtóborítások.
 • Hotelek ajtóinak borítása, mert végre lehet színazonos a többi bútorral!
 • Kórházak, kórtermek ajtóborítása.

Lakberendezés: azonos színű beltéri ajtó és bútor

Ajtógyártók alapanyaga is a dekoritlemez, megoldva ezzel a “hogyan legyen azonos színű a beltéri ajtóm és a bútorom” problematikáját! Design szempontból lényeges lehet, hogy azonos színű és árnyalatú bútorok, burkolatok és nyílászárók is megoldhatók a HPL és a bútorlapok szín és felületazonossága segítségével.

Mi az a HPL? Mitől függ egy HPL minősége?

A dekorlemez 3 féle minőségben gyártódik a világ minden táján – persze gyártástechnológiát tekintve:

 1. “direktlaminált” – bár ezt csak ipari méreteknél használatos
 2. CPL technológia, ahol a folyamatos préseléssel sajtolják a lapot
 3. HPL, ami egy magasabb minőségi “mérce”, hiszen itt a lapokat egyenként préselik, hosszabb présidővel egy magasabb minőségi követelménynek megfelelve.

A két minőségi különbség, fontos szempont a felület a hőállóság és a hajlíthatóság szempontjából is.

A legnépszerűbb dekorlemez színek:

Itt fontos megjegyezni, hogy a nálunk, a Domotercnél kapható HPL-ek teljes színazonosságban megtalálhatóak bútorlapban, kompakt lemezben, laminált MDF-en és minden bútoripari alapanyagon.

A dekoritlemezeket is színük alapján is tudjuk csoportosítani:

 • UNI színű HPL-ek. Sárga, kék, zöld, rózsaszínű stb. dekorlemez.
 • Fa utánzatú dekorlemezek, amelyek színválasztékban szinte felülmúlják az eredeti fa színét rajzolatait és felületét.
 • Fantázia dekorlemez, a gyártók designerei által kreált színek, rajzolatok, vagy éppen textil utánzatú bőr imitációra hivatott HPL lapok.
 • Kő vagy márvány utánzatú dekoritlemezek. A HPL-ek azon fajtája, amiket elsősorban a konyhai munkalapok gyártásához készítenek, de falburkolatként is kiválóan imitálják a természetes alapanyagokat.
 • Kreatív dekorok. A HPL-ek ezen csoportja az egyediséget, játékos kreativitást tükrözi.
 • Egyedi fénykép alapján készülő dekoritlemezek. Visszatérő motívumok, logók, jellemző ábrák, képek felhasználásával készülhetnek a lemezek és így a bútorok. Röviden fogalmazva a “kedvenc képem a ruhásszekrényen” vagy a szállodalánc logója minden éjjeli szekrényen.

A Domoterc Kft. a Pfleiderer és sz Egger dekoritlemezeket kínálja:

A Pfeliderer csak HPL minőségű dekoritlemezt gyárt.

A Pfleiderer HPL dekoritlemez színének kiválasztásánál is “jár” a felület választhatósága. Tehát, ha megvan a szín, az árnyalat, akkor akár az alkalmazási területnek vagy design-nak megfelelően lehet magasfényű vagy akár eredeti furnér utánzatú a dekoritlemez felülete.

Természetesen az itt kiválasztott szín és felület azonos a más alapanyagot – akár bútorlapot – igénylő belsőépítészeti megoldásokkal. Itt van a megoldás arra a napi problémára, amivel oly sokszor találkozik a belsőépítész vagy a lakberendező, hogyan legyen egyforma színű a bútor, az ajtó és a falburkolat?

Mi az a kompaktlemez?

A megnevezés németül Kompakt, angolul Compact, magyar nyelvterületen sokszor látható leírva a Kompact név is.

kompakt lemezek lényegében a HPL lapok, vagyis a dekoritlemezek “vastag” változatai.

Teljesen vízállóak és nagyon jó a felületi kopásállóságuk, így különösen ajánlatosak a nyilvános terek elválasztására, borítására, burkolására. Hőállósági tulajdonságuk miatt is tökéletesen tisztíthatóak akár magasnyomású gépekkel. Faipari gépekkel könnyen megmunkálhatóak, külön élzárást sem igényelnek, így felhasználásuk is gazdaságos.

Mostanság sokat emlegetik őket a jövőbeli bútorgyártás alapanyagainak.

Hogyan készül a kompaktlemez?

Valójában a kompaktlemez nem más, mint sok-sok HPL dekoritlemez összepréselve. Magas nyomáson és magas hőmérsékleten összepréselt impregnált papírlapok az alsó és a felső felületükön a kiválasztott színnel préselve. Különböző vastagságban gyártódnak, de talán éppen nagy fajsúlyuk miatt 15mm- nél kevés gyártónál található vastagabb. Különböző színválasztékú maganyaggal gyárthatót, a legnépszerűbbek a barna és a fekete, ami a megrendelők mindig a lap színéhez harmonizálják.

A kompaktlemezek előnyei és felhasználási területeik:

A kompaktlemezek hordozzák a HPL dekoritok minden kiváló tulajdonságát.

 • vízállóak, így ideális megoldást nyújtanak fürdőszobák kialakítására – elsősorban szállodák, panziók, prémium kategóriás éttermek esetében a vizesblokkok bútorai, falburkolatai
 • kopásállóak, így a nagy igénybevételnek kitett helyeken hosszú távon gazdaságos a felhasználásuk – pl. ügyféltér pultok, recepciós pultok
 • tisztíthatóságuk kiváló, vegyszerekkel szembeni ellenállásuk, víz- és hőállóságuk miatt előszeretettel alkalmazzák nagy forgalmú helyeken
 • irodabútor és gyerekbútorok alapanyagai
 • hőállóak, -25 – től + 130 C hőmérsékleti határokon belül, így ellenállnak akár a gőzborotvának is
 • természetesen tűzálló – egészen pontosan késleltetett gyúlékonyságú Bs1, d0- lapok is gyárthatók, az alkalmazási területhez mérten
 • gazdaságosak, hiszen a lapok éleit nem kell lezárni, így megspórolható az élzáró anyag és az éllezárás költsége. Az él marható, a speciális hatás elérésének érdekében.

Hova használják a kompakt lemezt?

Különösen ajánlott alkalmazási területük a vizes blokkok, nagy forgalmú helységek, WC válaszfalak, falburkolatok.

 • nedves helységek falburkolata
 • fürdők, wellness részlegek burkolata
 • uszodák, tusolók válaszfalai
 • kiváló alapanyagok szaunák burkolására
 • ajtógyártás alapanyagai
 • kórházak falburkolatai
 • laboratóriumok bútorzata
 • orvosi, állatorvosi rendelők bútorainak alapanyaga
 • gyerekbútorok
 • óvodai falburkolatok
 • játéktárolók alapanyagai
 • irodabútorok
 • asztallapok
 • munkalapok
 • télikertek falburkolata

Kompaktlemez színek:

A legnépszerűbb kompaktlemez színek a Domoterc tapasztalatai szerint:

 • Uni vagy homogén színek, a szivárvány szinte minden árnyalatában.
 • Fautánzatú kompaktlemezek, imitálva fafajok garmadának színét, rajzolatát, felületét.
 • Kő és márványmintás kompakt lemezek.
 • Design kompaktlemezek. Egyedi képek alapján készülhetnek, de ismert és elismert designerek által tervezett mintázatokból is lehet választani.

Kompaktlemez barna maggal

A barna magos kompakt lemez barna magja jól illeszkedik a fa dekoros felületekhez. Jó megoldás lehet a barna magos kompakt lemez minden olyan “vékony” design megoldásnál, ahol fontos a jó tisztíthatóság, és a nagy kopásállóság.

Kompaktlemez fekete maggal

A fekete magos kompakt lemez legtöbbször a sötét fa színű felületeknél vagy az UNI színeknél alkalmazható. Gyakori példa az Uni intenzív ( pl. sárga ) színű kompakt lemezek felületi minta marása, ilyenkor a marás felülete így fekete lesz.

Kompakt lemez fehér maggal

Fehér magos kompakt lemez a fehér és egészen világos színek használata esetén indokolt. Egy fehér felületű kompakt lemez fehér maganyaggal egy kompakt és tetszetős  megoldás lehet akár konyhai munkalapnak is.

Természetesen a Pfleiderer kompaktlemezei a teljes Pfleiderer szín választékban megkaphatóak, igazodva evvel a tér egyéb bútorához. Felületi struktúrájukat tekintve, lehetnek magas fényűek vagy furnér felületűek, 20 különböző felülettel rendelhetőek, barna, fekete vagy akár fehér maggal.

Pfleiderer HPL dekorlemezek

A Pfleiderer gyár 3 nagy gyártósoron is gyárt dekorlemezt. A gyártó sorokon különböző méretben gyártódnak a HPL lapok.

 • 4100 x 1300 mm méretű HPL lapok, első sorban a munkalap gyártás alapanyagaként gyártódnak, de szinte a teljes Pfleiderer kollekció elérhető ebben a méretben.
 • 2800 x 2070 mm méretű HPL lapok méretükből adódóan kiválóan alkalmasak belsőépítészeti célokra.
 • 2060-5300 x 1300 mm méretre gyártatható HPL dekorlemezek, ahol a project számára legideálisabb kihozatalú lapméretek rendelhetőek, de csak nagy mennyiségben.
 • ajtó méretű HPL lapok  az ajtógyártás méreteihez igazodva.

Pfleiderer kompakt lemez munkalap kollekció 2021-2024

Pfleiderer minta katalógus 2021-2024