Rétegelt lemez

Felhasználás anyagösszetétel és tulajdonságok alapján is igen nagy változatosságot mutatnak a rétegelt lemezek.

rétegelt lemezek neve pontosan fedi a valóságot, hiszen ez a lapanyag a valóságban is ipari körülmények között pontos és precíz ragasztással összeillesztett fa rétegekből áll.

fafajok szerinti rétegelt lemez csoportosítása a következő lehet:

  •  nyír rétegelt lemez, ahol minden réteg nyír. a bútoripar kedvelt alapanyaga, sablon és asztalos szerkezetek valamint csomagolás és vázak, díszletek építésére használható a nyír rétegelt lemez. A forgalomban kapható táblaméretben és minősében nagy választékot mutat ez a lap-lemez féleség.A minőségi paraméterek leginkább a felületi réteg zártságára vonatkozik.
  •  bükk rétegelt lemez, ahol minden réteg bükk. A bükk rétegelt lemezt elsősorban beltéri munkálatokhoz ajánljuk. Valamivel nehezebb nyír társánál. Felülete már alkalmas igényesebb belsőépítészeti kivitelezésre, az un. multiplex pedig anyagában is dekoratív éleket biztosít egy asztal vagy munkapult szélének.
  •  nyár rétegelt lemez. Beltéri és kültéri használatra is találunk nyár rétegelt lemezt, hiszen ennek a lemeznek a ragasztása határozza meg annak vízállóságát. A nyár rétegelt lemez nagyon könnyű, és a maga 420kg/m3 súlyával annak víz és esetenként főzésállóságával közkedvelt zsalu és csomagolási alapanyag.

Külön csoportja a nyár rétegelt lemezeknek a 2 oldalon MDF borítású nyár rétegelt lemez, ami már lakkozható sima felületet kölcsönöz a lapnak.

  •  fenyő rétegelt lemez. A luc, wisa,erdei,eliotis ,fenyő rétegelt lemezek alapanyagában a különböző fenyő fajok sűrűségi és felületi tulajdonságait használják ki. Felhasználási területük is ennek figyelembe vételével változik.
  • meranti rétegelt lemezVízálló ragasztással kiváló áru terméke az ideiglenes installációk standok építéséhez.
  • okume rétegelt lemezVíz és főzésálló tulajdonságával gyakori vendég ez a lap-lemez a hajóépítő üzemekben, de gyakran használják kültéri burkolásra is.nyír rétegelt lemez. A furnérozás és a bútoripar kedvelt anyaga, kizárólag beltéri alkalmazással.
  • csúszásmentesített rétegelt lemez. A rétegelt lemezek ezen csoportjánál,a lemez egyik oldalát egy un.film réteg borítja, amely vízszintes felületen egy csúszásmentes felületet képez,így kiválóan használható a termék járműpadlók,kül- és beltéri járó felületek, színpadok borítására.A csúszásmentes rétegelt lemezek nyír és nyár kivitelben készülnek,ragasztásuk vízálló is, a kültéri használatra.