Bútorlap él anyagok

 

Milyen anyag kerüljön a bútorlap élére?

Melamin él fólia

Az él fólia tévesen jelöl fóliát, hiszen ez az anyag papír alapú. A legtöbb esetben a laminált forgácslap- bútorlap- felületén felhasználásra kerülő papírból készül, így teljes színazonosságot képez a bútorlap felületével. A melamin él fóliát régebben a bútorlap gyártók készítették, így akár a faiparhoz is tartozhatott, azonban a piacon csökkenő igények következtében kiszerveződött külön gyáregységekbe, és így szín azonosság sem mindig található meg immáron szűkös szín kínálatában.

A melamin él fólia előnyei

Az élfólia nagyon pénztárcabarát megoldás a asztalosok kezében, hiszen szó szerint pár forintért vásárolhatóak, könnyen minden gépi segédlet nélkül a bútorlap élére vasalhatóak. Szinte minden asztalos műhelyben megtalálható a vasaló manapság is, hiszen az íves felületekre ma is szívesen alkalmazzák az élfóliát.

Az élfólia, amellett, hogy nagyon olcsó megoldás, annak felrakása, vasalása is olcsó művelet, hiszen egy vasalón és egy – a vasalást követően az élek színbe hozatalához használandó snicceren kívül nem kellenek gépek, és akár egyedül egy ember is különösebb szakértelem nélkül is megbirkózik az élfólia felrakásával a bútorlap élére.

Az élfólia felrakása valóban nem egy nehéz művelet, azonban itt is nagyon fontos, a szél bútorlap él- mint végeredmény- eléréséhez a szép vágás. Csak az éles, pontos, kipattogzás mentes felületű bútorlap élére lehet szépen felvasalni az élfóliát.

A melamin él fólia hátránya

A melamin élfólia anyaga többrétegű impregnált papír, és mint a papír, nem biztosít tartós élzárást a bútorlap élén. Könnyen törik, a víz hatására pedig deformálódik elázik, ami nem túl szerencsés a bútorok élén. Nem mondható tartós megoldásnak egy élfóliázott bútorlap.

A bútorlap élfóliázás lehet kézi és gépi élfóiázás, a kivitelezésben a pontosság és a gyorsaság lehet a különbség, azonban a mai élzáró gép piacon lévő gépek nem kifejezetten élfólia kedvelő gépek. Egy élzáró gépen a melamin fólia felrakása külön beállításokat követel, a végeredmény pedig nem mindig vetekszik az ABS él műanyaggal zárt bútorlap élével.

További hátránya lehet az élfólia összetétele, hiszen többrétegű papír és az alap réteg fehér vagy barna, így a vágott felületeken esztétikailag sem szép látvány az élfólia alapszíne, ami eltér a felület színétől.

A melamin élfólia lehet ragasztós és ragasztó nélküli.

  1. A ragasztó nélküli melamin élfólia csak valamilyen kézi vagy egyéb géppel rakható fel a bútorlap élére. A ragasztó nélküli melamin élfólia kiváltója a vékony ABS.
  2. A ragasztós élfólia fonáka ragasztóval van ellátva, ami meleg hatására olvad, azaz ez az a termék, amit vasalóval tudunk felrakni a bútorlap élére.

Az ABS vagy PVC él anyag

A PVC él anyag a bútorlap élére:

A PVC (poli vinil klorid ) hőre lágyuló kemény éghető műanyag.

Az él műanyagok első generációja a PVC él anyag volt, azonban az egészségügyi előírások és a technológia fejlődése az ABS él anyagra való váltást követeli.

A PVC vagy PP él anyag leváltását ABS él anyagra az égési tulajdonságok különbözősége indokolja. Égéskor a PVC él anyag mérges gázokat szabadít fel, míg az ABS nem. A feldolgozó ipar is jobban szereti az ABS anyagú él záró műanyagokat, mert marása, hőre lágyulása jobb, mint elődéé.

A PVC él anyagok a bútoriparban egy olcsóbb kategóriát képvisel mint az ABS, bár az utóbbi időben, az ABS térhódításának következményeként az ABS ára is egyre csökken.

Az ABS él anyag a bútorlap élére:

Az ABS ( Akrilnitril butadién sztirol) ugyancsak a műanyag ipar terméke. A faipar, bútoripar területén egyre jobban teret hódit az ABS él zárás.

Tartóssága, jó lágyulási és színtartó tulajdonságai miatt közkedvelté vált a bútorlap szabászatokban és a bútoriparban egyformán.

Az ABS él anyag hátránya:

Az ABS csak géppel, él fóliázó géppel vihető fel a bútorlap élére. Sajnos vasalóval nem kezelhető, hiszen 160-170 fokon lágyul, olvad.

ABS él anyag ragasztós vagy ragasztó nélküli:

Az ABS él anyag gyárilag ragasztó nélküli kivitelben készül, amit az él fóliázó gép ragaszt fel, majd formáz rá a bútorlap élére. Az ABS élére utólag felhordható ragasztó, amit un. hólégfújós házi él záró géppel is fel lehet ragasztani a bútorlap élére, ez lehet a megoldás az íves részek kialakításánál, hiszen a nagy él záró gépek sajnos csak egyenes felületeken tudnak ABS él anyagot felvinni.

Vastagság szerinti ABS csoportok

A bútorlap élére nagy átlagban 2 féle ABS él anyag kerül, nagyjából azon felosztás szerint, hogy a bútor korpuszáról vagy frontjáról van szó.

A. Vékony ABS

Vékony él zárás kerül a bútorok korpuszára, két féle okból. Olcsóbb megoldás természetesen egy vékonyabb anyag vastagságú ABS, hiszen kevesebb anyagból készíti a műanyag ipar, de a vékony  ABS felrakási díja is kevesebb, hiszen a felragasztott ABS éleit is könnyebb megmunkálni, azokra un. rádiuszolás, marás nem kerül, így a szerszámok is kevésbé kopnak.

A vékony ABS 0,4-0,8mm vastagágig létezik. Természetesen minél vastagabb az él anyag, annál jobb minőségű az él zárás, hiszen egy vékony ABS él anyagnál a felragasztást követően a felület átveheti a bútorlap forgácsainak egyenetlenségét, ami egy fényes ABS él anyag esetén akár csúnyának is mondható.

A vékony ABS él anyag ára a vastagság és a szín és a  felület függvénye.

A legolcsóbb vékony ABS él anyag természetesen a fehér ABS, hiszen ebből fogy a legtöbb, a bútorok korpuszának legnagyobb része ebből épül.

Miért kerül vékony ABS a korpuszokra ?

  • olcsóság, a vékony ABS ára fele annyi, mint a vastag ABS ára és a felrakási díja is kedvezőbb.
  • bútor szerelés szempontjából is komfortosabb a vékony ABS a bútorlap élén.
  • az épített bútor éleinek, eleminek találkozása is egyöntetűbb látványt nyújt.
  • egyszerűen felesleges vastagabb ABS-t használni , mert a bútor korpusza a legkevesebb igénybevételt kap használat során. A bútor korpuszán nem fontos, hogy az élek lekerekítettek legyenek.

B. A vastag ABS

Vastag ABS kerül a bútornak minden olyan leszabott részére, ahol fontos, hogy komfortos hatású, és funkcionalitásban is biztonságos élek kellenek. A vastag AB S-t biztonsági él anyagnak is szokás nevezni. Biztonsági ABS él anyag, mert a leszabott bútorlap élei le vannak kerekítve, rádiuszlova, így nem vágnak, az ABS anyagának köszönhetően puhák, komfortosak.

A vastag ABS 1-3mm vastagságú műanyag.

A vékonyabb vastag ABS kerül többnyire a magas fényű felületű bútorlapokra, hiszen a fényes ABS felületén fényes csak, így a marást követően matt anyag kerül a rádiuszra, ami esztétikailag nem olyan tetszetős egy magas fényű bútorlap élén.

A vastagabb ABS él anyagokból a 2mm a járatos vastagság hazánkban, azonban vannak olyan kívánalmak – főleg az irodabútor piacon- ahol a megrendelők a komfortosság és a tartósság érdekében a 3mm vastagságot tartják irányadónak.

A vastag ABS géppel kerül fel a bútorlap élére. Az él záró gép a bútorlap előmarását követően ragasztja fel az ABS él anyagot, majd éleit kerekíti, marja és polírozza. Kézzel nem lehet szépen vastag ABS-t felrakni.

A vastag ABS rádiuszának marását a gép végzi. A rádiuszon az ABS felületén lévő szín, mintázat kerül lemarásra, az rádiusz helyén az ABS alap színe látszik majd, amit a gyártó a lehető legjobban választ ki a gyártás során, hogy illeszkedjen a felület színével.

A vastag ABS minősége mutatkozik meg az bázis anyag és a felület harmóniáján.

C. A széles ABS

Széles ABS kerül a 18mm-nél vastagabb bútorlapok élére.

A széles ABS 23-45 vagy akár 66mm szélességig.

Fontos megjegyezni, hogy az ABS szélessége nem egyezik meg a bútorlap szélességével !

Minden esetben az ABS szélessége legalább 3mm-el szélesebb mint a bútorlap vastagsága, hiszen egy szép él zárás során a rádiusz marás és az ABS szintbe marása adja meg a kívánt eredményt, amihez az ABS-nek szélesebbnek kell lennie a bútorlapnál.

Széles ABS kerül a 25mm vastag vagy a kár a 36mm vastag duplungolt bútorlapok éleire, valamint a konyhai munkalap, vagy a konyhasziget élére.

Egy un. anyatekercsben is kapható ABS lehet akár 66mm vagy annál sokszor szélesebb, bár az él záró gépek nagy többségben csak 50mm vastagságú bútorlapot tudnak szépen le él zárni. Az ennél vastagabb bútorlap éleinek lezárását csak kézzel lehet elvégezni. Minden színben sajnos nem elérhető ez a méretű ABS.

Él furnér élléc

A furnéros bútorlap élére kerül az él furnér vagy az él léc, bár egyedi igényként akár a laminált bútorlap élre is tehető ez a fa alapanyagú él záró.

A.  Él furnér

Az élfrunér eredeti fából készül késeléses technológiával. Különböző szélességekben kapható, hatalmas fafaj választékban az él furnér, ami a vékony él zárás terméke a furnéros forgácslapok élein.

Az él furnér  0,6-1 mm vastagságban kapható, akár ragasztós vagy ragasztó nélküli kivitelben. Így akár kézi él zárással akár gépi felrakással is megoldható a bútorlap éleinek él furnérral való lezárása.

Az él furnérok vastagsága jellemzően vastagabb a bútornál kiírt méreteknél, hiszen az él furnérral való él zárást követően csiszolásra kerül az él pácolás előtt. Kapható előre pácolt és csiszolt él furnér is.

Él furnér kerül a furnérozott bútorlapból készülő bútorok korpusz részére.

B. Él léc

Az él léc, mint alapanyag  jelenti a vastag él zárást eredeti fából.

Az él lécek vastagsága 2,1-3,1mm

Az él léccel történő él zárást követően egy furnéros bútorlap alkatrész csiszolásra kerül, annak élét összecsiszolják a felületi furnérral, az agyöntetű hatás érdekében. Az így lezárt bútorlap alkatrész küllemre nehéz megkülönböztetni a valódi tömör fától.