Laser – nullfugás – élzárás bútorlapon, munkalapon

Laser élzárás, avagy un. nullfuga a bútorlap élén

JELENLEG LASER ÉLZÁRÁST NEM TUDUNK VÁLLALNI HATÁROZATLAN IDEIG!

Laser élzárás, láthatatlan fuga a bútorlap és az ABS között a bútorlap élén

JELENLEG LASER ÉLZÁRÁST NEM TUDUNK VÁLLALNI HATÁROZATLAN IDEIG!

Egy leszabott, le élzárt bútorlap éleinek minősége sokat elárul az alkalmazott technológia milyenségéről.

Történeti áttekintésben így alakult a bútorlapok szabása és élzárása:

  1. Kezdődött a bútorlapok szabásának minőségi ugrásával, ahol már nem csak az volt a követelmény, hogy a merőleges és a párhuzamos oldalak valóban azok is legyenek, hanem, hogy a bútorlap szabása kitörezettség mentes is legyen.
  2. Amikor a bútorlap szabászgép olyan anyagot, kifogástalan bútorlap éleket tudott továbbítani élzárásra, akkor jött a szép bútorlap élzárás tudománya. Szép élzárás az,ahol az élek rádiuszai egyformák, szépen íveltek, ill. az, hogy a bútorlap és az ABS élanyag minél szebben illeszkedjen egymáshoz, és az illeszkedés közötti rés alig észrevehető legyen. A gépgyártók ajánlásaira, az élzáráshoz használt ragasztó anyag színének változtatásával próbálták kevésbé láthatóvá tenni a bútorlap és az ABS közötti rést kitöltő ragasztót.
  3. Az un. előmarós élzáró gépek, egy friss és pontos mart élre viszik fel a ragasztót, így javítják a használt ragasztó elterülését, így vékonyabb a felvitt ragasztó vastagsága, szebb az élzárás.
  4. A legújabb technológia az un. laser élzárás, ahol a gép nem használ ragasztót, azaz nincs fuga a bútorlap és az ABS között. A lézeres élzárás lényege, hogy az ABS élanyagot gyárilag egy szín azonos réteggel koextrudálják. Az ABS felületén lévő aktív réteget a lézer olvasztja meg és tapasztja a bútorlap élein.

A nullfuga a bútorlap élein

A lézeres élzárással előállítható nullfuga jelentése, hogy a bútorlap és a bútorlap élére kerülő ABS élanyag között optikailag nincs rés, azaz egybeolvad a bútorlap éle és annak felülete.

A nullfugás élzárás előnyei sokáig lehetne részletezni technológiai szempontból, de két hatalmas előnye felhasználói szempontból nagyon lényeges :

  1. A fuga láthatatlansága, a bútorlap és az élzáró tökéletes nemes egységet mutat.
  2. Az elkészült, lézer élzárású él ellenáll a páratartalomnak.
  3. Az élzárás tartóssága .