Vízálló PU élzárás bútorlapon, munkalapon

Vízálló ABS élzárás bútorlapok és munkalapok élein

Vízálló bútorlap, vízálló munkalap, avagy mitől lesz vízálló a bútor alapanyaga

A bútorlap és a konyhai munkalap alapja faforgács, ami a nedvesség hatására dagad. A nedvesség és a pára a bútorlapok élein okoz kárt, hiszen az akár század milliméternyi résen beszivárgó víz hatására megdagad a bútorlap éle, ami ledobja az ABS élanyagot.

Egy konyhabútor, egy fürdőszoba bútor vagy egy hajóbútor esetén is a magas páratartalom, az magas hőmérséklet indokolhatja a vízálló bútor felületeket.

Ideális esetben készülhet a bútorlap alapanyaga is vízálló bútorlapból, de amennyiben a kiválasztott színből a vízálló bútorlap nem rendelhető, kitűnő megoldást jelenthet a bútorlap éleinek vízálló élzárása. A vízálló ABS élekkel megakadályozzuk, hogy a bútor alapanyagául szolgáló bútorlap maganyagához juthasson a víz, így elejét vehetjük annak dagadását, azaz a bútor tartósságát támasztjuk alá.

Tapasztalataink szerint az alábbi helyeken érdemes vízálló élzárást alkalmaznunk a bútorunk tartóssága érdekében:

  • konyhabútor, annak is a konyhai munkalap éleinek lezárásakor, hiszen a bő víz előfordul a főzési folyamat során. Továbbá egy kis helységű, esetleg megfelelő páraelszívás nélküli konyhában is jelenthet gondot a konyhabútor alapanyagának a pára.
  • fürdőszoba bútor. A víz intenzív jelenléte mellett, egy fürdőszoba bútor ellensége lehet a magas páratartalom.
  • hajó, yacht bútor

A PU ( poliuretán ) élzárás a bútorlapok és a munkalapok élén

A PU, PUR  bútorlap élzárás előnyei pontokba szedve:

  • ún. Optikai nullfugát eredményez a PU ragasztóval való élzárás, azaz, nem látszik a fuga a bútorlap és az ABS élanyag között.
  • Vízálló ragasztás, vízálló kötés a bútorlap élén.
  • Nincs élanyag leválás a bútorlapok élén.

Tartós konyhabútor, avagy a bútor legnagyobb ellensége a víz

Egy konyhabútor legnagyobb ellensége a víz. A bútorlapból készült bútor a víz hatására a élein dagad, a széleinek felülete felpúpozódik, a felső laminátum leválik, a bútorlap és az ABS közötti rés kitágul. Ez a jelenség leginkább a konyhai munkalap élein jelentkezhet, de gyakran előfordul a nagy páratartalmú konyhahelységek konyhaajtajain is. Ez egy viszonylag lassú folyamat, de sajnos javíthatatlan egy bútorlap esetén. Ilyenkor nincs más megoldás, csak a konyhai munkalap vagy a konyhaajtók cseréje.

Egy konyhabútor tervezésekor, érdemes vízálló élzárásban gondolkodni, hiszen a bútor élettartamát növelhetjük vele. Egy konyhabútor költségvetésében egy vízálló élzárás alig jelent plusz költséget, viszont az élzárás minőségében és a bútor tartósságában hatalmas előnyt jelent .