munkalap_szinvalasztas

Munkalap színválasztás

A konyhabútor “két részből” áll: az ajtók színe az egyik, a konyhai munkapult színe a másik fontos tényező. Ha szép bútort szeretnénk, a színeket egymáshoz kell választanunk!

A színek kiválasztásánál egy konyhabútor tervezésekor a frontok kiválasztása sajnos még csak fél siker!

Érdemes a konyhai munkalapot a front színével együtt választani!

Színválasztási szempontok konyhai munkalapoknál

  • ha fa színű, fa erezetes frontot választottunk és fa színű konyhai munkalapban gondolkodunk, akkor fontos, hogy azonos fafaj legyen a kettő, hiszen a kis mintákon alig látszik, de egy nagy felületű munkalapon a mintázat nem elhanyagolható. A konyhai munkalap gyártók felismerve azt a problematikát, avagy orvosolva azt nagy választékban kínálnak amolyan fa-fantázia munkalapokat, amelyek ugyan fa erezetesek, de nem jelenik meg a mintázatban egyik határozott fafajra jellemző rajzolat sem.
  • ha fa színű, fa erezetes frontot választottunk, de nem ragaszkodunk a fa erezetes munkalaphoz, akkor nagy választékban kaphatóak a márvány, vagy kő mintázatú konyhai munkalapok. Itt nagyjából a szín, ill. az árnyalat az, ami mérvadó lehet a munkalap választásánál.
  • Uni színű, színes frontok esetén a konyhai munkalapok szinte teljes palettájából tudunk választani, akár virág vagy design mintázattal is.

A munkalap és a konyha front színe azonos legyen

Vannak olyan munkalap gyártók, akik egy cégcsoporton belül bútorlap gyártással is foglalkoznak, így kínálatukban megtaláljuk az azonos színeket azonos kóddal munkalap és bútorlap alapanyagként is. Azoknál a konyha bútoroknál, ahol nem szeretnénk hangsúlyossá tenni a frontot vagy akár a konyhai munkalapot, ott érdemes azonos színnel tervezni.

A bútorlap és a munkalap színazonossága harmóniát teremt és egy külön stílust képvisel a konyhabútor piacon. Különösen ajánlott azonos színben gondolkodnunk a bútorlap és a munkalap megválasztásakor, amikor kicsi a konyhánk, vagy más, egyéb pl. a fogantyúk hangsúlyosak lesznek.

Magas fényű vagy matt konyhai munkalap?

A design mellett fontos tényező a kopásállóság, egy magas fényű munkalapnál pedig állandóan felmerülő dilemma annak karcállósága.

A magas fényű konyhai munkalapok kopásállósága és karcállósága azonos matt társaikéval, azonban a magas fényű felületen jobban meglátszanak a sérülések nyomai. A magas fényű munkalapok gyártói azok felületét a standard mindennapi konyhai felhasználáshoz igazítják, így nem érdemes rettegnünk tőle, azonban azt tudni kell, hogy egy mintás magas fényű munkalapon kevésbé látszik meg a használat, mint mondjuk egy fekete magas fényű munkalapon!