hogyan_valasszak_butorlapot

Bútorlap színválasztás

Hogyan válasszak színt a bútoromhoz? Tudom, hogy milyen bútort szeretnék, de milyen színű legyen?

Mielőtt a bútorlap színválasztáshoz adnánk tanácsokat, érdemes áttekinteni, milyen bútorlap színeket, színcsoportokat különböztetünk meg.

Bútorlap színek csoportosítása

A bútorlap gyártók színeinek csoportosítása többnyire gyártói szemmel és technológiai besorolás, valamit ár szerinti bútorlap csoportokat találunk az alábbiak szerint:

 • uni bútorlap színek
 • fadekor bútorlap
 • fantázia bútorlap

A bútorlap színek besorolása design és a Domoterc tapasztalata alapján ennél sokkal árnyaltabb bútorlap felosztást eredményez:

Uni színes bútorlap színek

Uni színes bútorlapok alatt értjük mindazokat a bútorlap színeket, amelyek a szivárvány szinte minden színében megtalálhatóak.

Az uni színes bútorlapok közkedvelt felhasználási területe a gyerekszoba bútor tervezéskor kerülnek előtérbe. Az uni színes bútorlapok alkotják a bababútorok nagy részét, az új trendek szerint fa színű bútorlappal kombinálva. A rózsaszín árnyalatú bútorlaptól a  kék  színű bútorlapon át a zöld, sárga szinte minden árnyalata elérhető a bútorlap palettán.

Az uni színes bútorlap gyártói besorolása elérhető RAL vagy NCS kód alapján is, megkönnyítve a belsőépítészek és a felhasználók dolgát. Megrendelőink egy meglévő uni színű fal vagy egy logó meghatározott színe alapján is el tudnak igazodni a gyártók által kiadott RAL és NCS besorolás bútorlap besorolás szerint.

Uni színes bútorlapokat természetesen nem csak a gyerekszobák berendezőinek ajánljuk.

Az új trendek szerint, uni színes bútorlapjaink gyártói úgy választják színeiket, hogy jól kombinálhatóak legyenek egy-egy azonos gyártó fa színű bútorlapjával is.

Fa színű, fa erezetes bútorlap színek

A fa színű bútorlapokat árnyalva az alábbi kategóriákat feltétlenül érdemes külön tárgyalni:

Fa színű bútorlap – ami hiteles másolata az “élő” fának, azaz, egy kivágott tölgy törzs keresztmetszetének  kópiája. Ezek a bútorlapok ugyanolyan változatosságot mutatnak, mint a természetben megtalálható fák törzseinek sokasága. Ide tartoznak a

 • cseresznye,
 • tölgy,
 • juhar vagy
 • akác bútorlap.

Természetesen a bútorlap kínálat kiterjed az ekzóta fafajokra is, mint a

 • wenge,
 • zebrano, vagy akár a
 • paliszander bútorlap.

Itt érdemes megemlíteni azt a tényt, hogy a kivágott fa színe természetesen a vágás napjától folyamatosan változik, érik, amit persze a bútorlap színek is tudnak követni. Találunk fa színű bútorlap palettán öreg cseresznye bútorlap, vagy érett akác megnevezéssel is laminált lapokat.

Az alapján, hogy a fa törzsét hogyan vágják, darabolják, a fa szín is más-más rajzolatot ad. Ennek reprojára is van számtalan példa a bútorlap piacon, ilyen például a

 • kétszer késelt wenge vagy az
 • álgesztes bükk bútorlap megnevezés a teljesség igénye nélkül.

Fa színű bútorlap un. antikolt variációja, azt a típusú bútorlap csoportját alkotja, ahol a bútorlap egy több éves vagy akár évtizedes állapotát tükrözi vissza.

Ezek az antikolt fa bútorlap színek visszaadják az régi előáztatott, napszívott vagy akár szú rágott fának minden szépségét. Számos bútorlap színt találunk ami egy tengeri uszadék fa rajzolatát mutatja. Az új trendek egyértelműen a bútorlapok ezen generációját erősítik.

Fontos itt megemlítenünk egy fa erezetes bútorlapnál a felület élethűségét is. A bútorlap gyártók nem kevés pénzt és energiát fektetnek nem csak a színek élethűségére, hanem a felületi struktúrák élethűségére is.

A bútorlap gyártás során a laminált pozdorja felületét egy speciális króm lap felülete és a présidő határozza meg. Az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a bútorlap felülete, a bútorlap tapintása is a tökéletes repro felé halad. Új fejlesztés a bútorlap piacon, hogy a felületi struktúra teljes egészében követi a fa rajzolatát a bútorlap felületén, szinkronban van a bútorlap felülete és a bútorlap rajzolata.

A fa fantázia  csoportba tartozó bútorlap valójában egy design bútorlap, tervezők által továbbgondolt mintázat vagy szín.

Gyakori példa, ha egy jól megtalált vagy járatos fadekor színt egy gyár elkészít egy vagy kér árnyalattal sötétebb vagy világosabb bútorlap színben.  Ez a fautánzatú bútorlap páros tökéletes párt alkot vagy éppen kiegészíti egymást egy bútoron belül.

Jó példa a a bútorlap ezen típusaira a

 • woodline,
 • fineline bútorlap színek.

Ahogyan az a nevükben is szerepel a fa mintázatát gondolták tovább a tervezők több árnyalatban.

Textil, szöveg, fém, bőr, kő, kavics, virág mintás vagy más anyagot imitáló bútorlap

A bútorlap újabb csoportja a különböző anyagokat “helyettesítendő” bútorlap csoport. Csakúgy, mint a fa színű bútorlap csoportnál, itt is jellemzően két kategória különül el.

A fém vagy textil mintázatú bútorlap, ahol a bútorlap színének megalkotói egyértelműen az

 • alumíniumot,
 • a zsákvásznat vagy éppen
 • a réz lemezt álmodták rá a pozdorjára.

Ezen bútorlap csoport másik kategóriája, csakúgy, mint a fenti bútorlap dekoroknál is, az antikolt, koptatott, un. elhasznált színek, felületek megjelenítése a bútorlap színén. Ide tartozik

 • a rozsda,
 • a perrier bútorlap.

Geometriai mintás bútorlap

A bútorlap palettán egy külön gyöngyszem a csíkos, kockás, esetleg pöttyös bútorlap.

Ezek a típusú bútorlap egy jól sikerült designolás után évekig a bútorlap gyár mintegy névjegyévé is válhat. A bútorlapok ezen csoportjával nem feltétlenül nappali vagy konyhabútor felületeken találkozhatunk, ezek a bútorlapok kifejezetten nagy felületen, közösségi terekben, szórakozó helyeken népszerűek.

Design bútorlap – bútor fényképpel

Ez a bútorlap csoport kifejezetten egyedi igényeket elégít ki. A kedvenc nyaralásunk helyszíne, a kis kedvenceink képe, a gyerekünk rajzfilmhőse, mind rákerülhet a pozdorja felületére, és építhetünk belőle bútort.

Bútorlap színválasztás

Amikor bútorlapok színválasztásáról beszélünk, akkor meg kell, különböztetünk a bútor testének, korpuszának a színét és a front színét.

1. A bútor korpusza

A bútor korpuszának tárgyalásakor, azokat a bútor elemeket értjük, amelyek első látásra nem látszanak egy bútoron.

Fehér korpusz – átláthatóság

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ha úgysem látszik, sokat olcsósíthatunk bútorunkon, ha a legolcsóbb – fehér un. korpusz fehér – bútorlapból készül. A valós igazság azonban nem csak ez! A legnagyobb nevű, igényes konyhabútor gyártók is fehér korpusszal dolgoznak – hozzáteszem persze, hogy Ők nem az éppen aktuális legolcsóbb korpusz fehér bútorlappal dolgoznak – Ők korpusznak is front, de fehér bútorlapot használnak, az oka pedig olyan egyszerű és praktikus, hogy a fehér belső jobban átlátható belső teret eredményez, a háziasszony jobban átlátja a polcok tartalmát.

Az élzárás fontos!

A frontakarásoknál – ahol a bútor frontja találkozik a korpusszal, ott érdemes az éleket a front színével vagy bármely a bútoron látható színnel azonos ABS éllel le záratni, hiszen az ajtók illesztésénél kilátszódhat a fehér korpusz.

Nappali bútor – színazonos korpusz

A fehér színű korpuszt érdemes választani a konyhabútor, gardróbszekrény, fürdőszobaszekrény és a komód tervezésekor. Szin azonos vagy színes, akár fa színű korpuszt válasszunk mindenképp a nappali bútoroknál. A szín azonos korpusz eleganciát, igényességet kölcsönöz az építendő bútorunknak.

2. A bútor front része

A bútor front részének azokat az elemeket nevezzük, amelyek látszanak. Ide tartoznak a bútor ajtók, a fiók előlapok.

A front kiválasztásánál- miután ezek az elemek adják a bútor színét – több féle szempontot érdemes mérlegelni:

A frontok színét a fal , járólap csempe , nyílászárók , esetleg a már meglévő egy térben lévő bútorok színéhez válasszuk!

A frontok minősége

A frontok minőségét az alapanyagok minősége és a megmunkálás minősége határozza meg.

Annak függvényében , hogy mekkora a pénztárcánk,és milyen stílusban gondolkodunk, az alábbi frontok közül választhatunk

 • bútorlapos front. Előnye a nagy színválaszték és az él zárási színek variálhatósága.
 • MDF fóliázott front. Előnye, hogy nem látható az él zárás, és a frontunkon marások is lehetnek.
 • magas fényű front. Készülhet laminált, HPL síkragasztott, festett-lakkozott, vagy acrylozott felülettel.
 • furnérozott front. A színek variálhatóak a pácok színeinek függvényében.
 • tömörfa front. a pácok színe szerint, a marások illesztések milyensége szerint variálható ajtók. Egyre érdemes odafigyelni, miután itt „élő anyagról” van szó, így azok színei az idő múlásával öregszenek érnek!

Bútorlap szín – mihez igazodjunk a színválasztásnál?

Számos esetben fordulnak hozzánk kedves vevőink, amikor elbizonytalanodnak, milyen színű bútort, milyen színű bútorlapot is válasszanak a lakás már meglévő adottságaihoz.

Milyen színű bútorlapot válasszak a világos színű parkettámhoz?

A választást érdemes nem csak a színhez igazítani, hiszen a mintázatok, a stílusok egymáshoz hangolása esetenként nagyobb harmóniát eredményez.

Ezért javasoljuk, hogy a választáshoz látogasson el bemutatótermünkbe, ahová gyakorlatias Ügyfeleink rendre magukkal hoznak egy darabot a parkettájukból.

Milyen színű bútorlapot válasszak a közepes színű parkettámhoz?

A választást érdemes nem csak a színhez igazítani, hiszen a mintázatok, a stílusok egymáshoz hangolása esetenként nagyobb harmóniát eredményez.

Ezért javasoljuk, hogy a választáshoz látogasson el bemutatótermünkbe, ahová gyakorlatias Ügyfeleink rendre magukkal hoznak egy darabot a parkettájukból.

Milyen színű bútorlapot válasszak a sötét színű parkettámhoz?

A választást érdemes nem csak a színhez igazítani, hiszen a mintázatok, a stílusok egymáshoz hangolása esetenként nagyobb harmóniát eredményez.

Ezért javasoljuk, hogy a választáshoz látogasson el bemutatótermünkbe, ahová gyakorlatias Ügyfeleink rendre magukkal hoznak egy darabot a parkettájukból.

Vanília színű bútorlapból készült gardrób szekrény az divatos, vagy abból a színből csak konyhabútorokat készítenek?

A bútorlap színének kiválasztásánál ne feltétlenül a divatosság legyen a szempont. Abban egyet érthetünk, hogy az otthon harmóniája sem a divatosságon múlik. Egy bútorlap ill. egy gardrób szekrény alapanyagaként választott bútorlap színének kiválasztása az otthonuk falának a többi bútor színének harmóniája legyen.

Ha új lesz minden a gardrób szobában, akkor pedig a megfelelő bútorlap színének kiválasztásánál egyszerűen hallgassunk a szívünkre !