alomkonyha

Az álomkonyha titka: tervezz!

Minden a jó alapoknál kezdődik, és ez alól a konyhád sem kivétel. Konyhabútort rendszerint sok-sok évre, akár több évtizedre választunk magunknak, ezért ha időtálló bútort szeretnél, megéri energiát invesztálni annak megtervezésébe.

Így vágj bele! Találd meg a tökéletes munka- és bútorlapokat!

A legtöbb embernek, még ha nincs is határozott elképzelés a fejében arról, hogy milyen konyhát szeretne, arra pontosan tudja a választ, hogy milyen szerepet szán neki a mindennapjaiban.

Például, rendszeresen fogod főzésre használni, vagy esetleg csak alkalmanként, hétvégente tervezed beizzítani a tűzhelyet? Kizárólag te fogod használni, vagy a család többi tagja is lelkes szakácsként gyakran kiveszi a részét a főzőcskézésből? Nincs kamrád, és a konyhának tárolóként is funkcionálnia kell? Esetleg ezt a helyiséget közösségi térnek is szánod, ahol összegyűlhetnek a családtagok és a barátok egy jó kis beszélgetésre? Ebből adódóan konyhaszigetre, esetleg egyedi munkalapra lenne szükséged?

Ezeket a kérdéseket letisztázva kapsz egy jó kiindulási alapot, amitől elindulhatsz az álom-konyhád kialakításának útján. Ha már ezen a ponton tartasz, akkor felmerülhet benned a kérdés: hogyan fogsz eligazodni a szinte végtelen konyhabútor választékban?

És mi az, ami adott?

Mielőtt még nekiállnál a nagy álmodozásnak, van pár dolog, ami adott, és nem valószínű, hogy változtatni tudsz rajta. Például az, hogy mekkora helyiség áll rendelkezésedre ahhoz, hogy kialakítsd a konyhát. Természetesen a pénzügyi kereted sem egy elhanyagolható szempont, hiszen a konyhabútor árak elég széles skálán mozognak. Rendszerint ez a két tényező az, ami fejfájást tud okozni. 

Ne keseredj el, ha kevés a használható méretű tér – szuper trükkökkel és ötletes megoldásokkal lehet játszani, amivel ki lehet küszöbölni a helyhiányt – ilyen például egy egyedi munkalap. És ma már kisebb büdzséből is lehet különleges, praktikus és magas minőségű konyhabútorokat létrehozni.

Na de mégis milyen legyen az álomkonyha?

A funkció mellett a stílus a másik meghatározó tényezője egy konyhabútornak. Választhatsz az éppen aktuális divatnak megfelelő megoldásokat és anyagokat, ugyanakkor, ha nem szeretnél felülni a trendvonatra és egy kortalan konyhára vágysz, rengeteg klasszikus szín és kialakítás közül választhatsz. Manapság nagyon népszerűek a világos munkalap – sötét konyhabútor kombinációk, de ha valami olyasmire vágysz, ami praktikus és mindig divatban van, válassz világos bútorlapot a szekrények frontjának, és egy szintén világos munkalap árnyalatot – például a tölgy bútorlap színek kiválóan alkalmasak erre. 

Az anyagok, színek és minták száma (kis túlzással élve) szinte végtelen, ezért csak a fantáziád szabhat határt a konyhád megjelenésének. Választhatsz teljesen egyedi munkalapot és bútorajtót, amit egy megbízható bútorlap szabászattól tudsz beszerezni. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, mi is készítettünk már a témáról több átfogó bejegyzést, amiket itt és itt el is olvashatsz.

Ki fogja megvalósítani a terveket?

Egyedi konyhai megoldások megtervezéséhez érdemes szakemberhez fordulnod – egy jó asztalos és/vagy belsőépítész bevonásával biztos lehetsz benne, hogy a számodra leginkább megfelelő megoldások kerülnek kialakításra, ráadásul az asztalos el is készíti és össze is szereli a megálmodott darabokat. Úgy is dönthetsz, hogy a konyhádat te magad állítod össze. Ebben az esetben több lehetőség is áll előtted. Ha elképzeléseid találkoznak egy bútoráruház kínálatával, akár lapraszerelt formában is megtalálhatod a konyhádat, de ez a ritkább eset. Ha például tetszik a bútorlap anyaga vagy a bútorajtó frontja, de a munkalap variációkkal nem vagy teljesen kibékülve, azt külön lapszabászatban méretre is vágathatod a kiválasztott konyhabútorodhoz. Természetesen, ha részben sincs az elképzeléseidnek megfelelő lapraszerelt bútor, az egész konyhát elkészíttetheted a saját terveid szerint, magad kiválogatva a megfelelő bútor- és munkalapokat. A nagy választéknak köszönhetően ezt ma már elérhető áron megteheted – rengeteg anyag és szín közül választhatsz a bútorlap szabászatok kínálatából, így könnyen megtalálhatod a költségvetésedhez leginkább passzoló megoldásokat. Érdemes benézned pestszentlőrinci bemutatótermünkbe, ahol óriási bútorlap választékból válogathatsz! Szeretnél további segítséget kapni konyhád megtervezéséhez? Elvesztél a bútorlapok kínálatában, esetleg gondot jelent, az igényeidnek megfelelő munkalap megtalálása?  Bemutatótermünkben szakértő kollégáink segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb opciókat.