csempepótló hátfal

Mit válassz csempe helyett a konyha falára?

A konyha megtervezése vagy felújítása előtt rendszerint a konyhabútor kialakítására gondolunk, mert jelentősége miatt ez a legkézenfekvőbb része az egész folyamatnak. A konyha azonban nem csak a konyhaszekrényekből, bútorajtókból és a munkalapból áll: a tervezésből nem maradhat ki a bútorelemek közötti tér sem. Ennek jól átgondolt kitöltése nem csak az esztétikus, egységes látvány miatt fontos, hanem mert a burkolatnak megfelelően védelmeznie is kell a falfelületet. 

Kézenfekvő választásnak tűnik csempével lefedni a konyhai munkalap és a felső konyhaszekrények közötti falat, azonban ma már számos más lehetőség közül választhatunk. 

Mi az a csempepótló hátfal és mi a funkciója?

A csempepótló hátfal egy olyan esztétikus megoldás, amivel védeni tudjuk a konyhabútor mögötti falrészt az esetleges rongálódástól, ami a mindennapi élet során veszélyezteti. Ahogy a neve is elárulja, a klasszikus konyhai csempe helyettesítésére használják, elsősorban olyan esetekben, amikor megjelenésben egy a csempétől teljesen más eredményt szeretnénk elérni. Több néven is találkozhatunk vele: dekor hátfal, hátfal panel, konyha hátfal, konyhai fali panel, hátfal burkolat, stb. – ezek mind a csempepótló hátfalat jelentik. 

Anyaga igen változatos lehet, készülhet üvegből, műanyagból, márványból, gránitból, vagy akár speciális festékkel is lefedhető a felület, de az egyik legkedveltebb és ár-érték arányban legjobb választás a konyhai munkalapból készült csempepótló hátfal. A Domoterc konyhai fali panelei készülhetnek HPL (jelentése High Pressure Laminate, vagyis magas nyomású laminálás) síkragasztott dekorlemezből, ami biztosítani tudja a felület egyszerű tisztíthatóságát, valamint víz-, kopás- és karcállóságát. Ez a hátfal-megoldás látványban olyan hatást kelt, mintha a konyhai munkalap felfutna a falra, a konyhabútor alsó és felső elemei közé. Napjainkban ez egy igen népszerű ugyanakkor időtálló trend.

konyhai fali panel Domoterc

Mik a csempepótló hátfal előnyei és hátrányai?

A munkalapból készült dekor hátfalnak számos előnye van. Az egyik legfontosabb szempont a konyhában, hogy kellőképp ellenálló, mosható és kopásálló legyen a választott panel – ennek a Domoterc magas minőségű munkalapjai maximálisan eleget tesznek. A munkalap alkalmazásával egy olyan egyenletes, sima felületet érhetünk el, ami illeszkedik a konyhánk kialakításához és napjaink lakberendezési trendjeihez egyaránt.

A HPL síkragasztott konyhai munkalap lehetővé teszi egy esztétikus összkép megteremtését: választása esetén nem kell feltűnő vízvetővel számolnunk. A hátfal-munkalapot ráültetjük a konyhai munkalap felületére vagy egyszerűen mögé szerelhetjük, a munkalapok találkozásánál pedig egy gyakorlatilag láthatatlan vékony szilikon csíkkal óvjuk a munkalapot és a konyhai hátfalat a víztől. Az egységes végeredmény eléréséhez akár egyforma színben is rendelhető a konyhai hátfal a munkalappal, de ha más színt választunk csempepótlónak, akkor is egy dekoratív homogén felületet fogunk elérni a diszkrét illesztéseknek köszönhetően.

Mindezek mellett a csempepótló hátlap egyik legnagyobb előnye, hogy konyhafelújítás esetén felszerelés előtt nem kell leverni a már meglévő csempét – egyszerűen a felületre felragasztva fedhetjük el a korábbi falburkolatot.

A sok előny mellett elenyésző mértékű a konyhai fali panel hátránya: bizonyos színek esetében az alapanyag drágább lehet, mint a csempe. Ugyanakkor a csempe felrakásához nagy valószínűséggel szükségünk lesz szakember segítségére, míg a konyhai hátfal felhelyezéséhez csak egy kis kézügyesség kell, így akár magunk is elvégezhetjük ezt a feladatot. 

Mik a lehetőségeink és mire figyeljünk a csempepótló hátfal kiválasztásánál?

A bútor és hátlap tervezésnél fontos kalkulálni a pontos méretekkel. A csempepótló hátfal 9,2 – 11,2 mm vastagságú lehet (elsősorban a sarkok illesztésénél kell majd figyelembe vennünk ezt a méretet), amit méretre szabva, vízállóan élzárva ragasztóval is rögzíthetünk a falra. Szakember bevonása nélkül is elvégezhető az elhelyezés, csak egy kis precizitás kell hozzá.

Ami a további méreteket illeti, a konyhai fali panelek hossza rendszerint megegyezik a konyhai munkalap hosszával (4100 mm), a standard magassága pedig 600-650 mm, ami az átlag távolság a konyhabútor alsó és felső elemei között. Azonban amennyiben szükség lenne a magasság növelésére – akár a páraelszívó miatt – lehetséges azonos hosszban (4100 mm), akár 1300 mm magasságban is legyártatni a fali elemet.  

A színek és textúrák tekintetében rengeteg variáció érhető el a Domoterc kínálatában, sőt, van, amiből létezik bútorlap, ajtólap, konyhai munkalap és csempepótló konyhai hátfal is, de természetesen a különböző színek variálása is lehetséges. 

A konyhai munkalap kínálatunk közel 90 százalékához tudunk készíteni konyhai hátfalat is, így nagy eséllyel már a tervezés első fázisában elkezdhetünk gondolkodni ebben a kialakításban, de érdemes ellátogatni bemutatótermünkbe, ahol a kollégáink az ötletek és igények ismeretében pontosabb információt tudnak adni a lehetőségekről.

Szeretnél többet megtudni arról, hogyan tervezheted meg a számodra legideálisabb konyhát? Olvasd el ezt a blogposztunkat az álomkonyha megtervezésének legfontosabb lépéseiről! 

konyhai hátlap domoterc

Kinek jó választás a konyhai fali panel?

Összegezve a legfontosabb tudnivalókat, a konyhai csempepótló hátlap kiváló falburkolat alternatíva azoknak, akik:

  • nem szeretnének klasszikus csempés lefedés, de szeretnék megóvni a konyha falát;
  • könnyen tisztítható felületet szeretnének a bútorelemek között;
  • magas minőségű, tartós megoldást keresnek;
  • esztétikus, a legújabb trendeknek megfelelő, ugyanakkor időtálló látványt szeretnének létrehozni konyhájukban;
  • nem feltétlenül terveznek a felszereléshez szakembert hívni, maguk is el tudják végezni a feladatot.

Szeretnéd megtudni, hogy megálmodott konyhádhoz melyik csempepótló hátlap passzolna a leginkább? Kíváncsi vagy arra, milyen lehetőségeid vannak, ötleteidhez melyik megoldások megvalósíthatóak leginkább? 

Foglalj időpontot díjmentes design vagy szakmai tanácsadásunkra vagy látogass el pestszentlőrinczi bemutatótermünkbe!