Bútorgyártás a 3D látványtervtől a beszerelésig

Mi a különbség egy bútorgyártó és egy lapszabászat között? Az egyik a másikra épül, de nem minden szabászat tud szép bútort készíteni.

Hogyan zajlik az egyedi bútorgyártás nálunk? Számtalan esetben előfordul, hogy honlapunk látogatói a csodás bútorlap színválasztékunkra találnak rá, és akkor tudatosul bennük, hogy egyedi bútorokat is tervezünk, készítünk. Mi ennek a menete?

Bútor méretre – először fogalommagyarázat

A bútorgyártás egy beszélgetéssel indul, amelyben felmérjük, milyen elképzelései vannak a leendő vevőnek, milyen funkciókat kell teljesítenie a készítendő bútornak, milyen adottságokkal bír a lakás, milyen a bútorhasználat módja.

Szeretjük, ha megrendelő bemutatótermünkbe is eljön, hogy “testközelből” megismerkedjen a bútor színével, felületével, kiegészítőivel.

Bútorgyártás árajánlat készítés

Megrendelőink elképzeléseinek megbeszélését és a színválasztást követően árajánlatot készítünk az építendő bútorra.

Árajánlat készítéséhez szükséges adatok: 

  • a készítendő bútor lényegesebb – akár elnagyolt- méretei
  • a készítendő bútor belső elrendezésének elképzelése. A konyhabútor esetén a fiókok, a mosogatógép …stb. helye – ami persze még akár változhat is – a gardrób szekrény esetén az akasztós részek, a fiókok helyei…stb. A bútor belső elrendezése fontos adat egy készítendő árajánlathoz, hiszen az is bútorlapból készül, és vasalatokat tartalmaz.
  • az egyedi bútor színének meghatározása, azaz miből készüljön a bútor korpusza, miből annak frontja. A bútorlapok árai széles határok között mozognak, így konkrét színkódok nélkül nem tudunk bútorgyártás árajánlatot tenni.

Amennyiben részletes árajánlatunk megrendelőink elképzelése szerint alakult , úgy elkészítjük a látványtervet.

3D bútor látványterv készítés

A bútor árajánlaton szereplő műszaki leírás, a választott szín és anyag leírás alapján 3D látványtervet készítünk.

A látványterv segít véglegesíteni a színválasztást, az egyedi bútor elrendezését.

Egy 3D látványterv elkészítése időigényes folyamat, annak elkészítése több órát vesz igénybe, így azonnal a megrendelőink elképzelése alapján azt szinkronban nem tudjuk vállalni. Egy méretpontos 3D látványterv módosítása természetesen már gyorsabban megy más elképzelések, színek alapján.

Egy elfogadott árajánlat és egy 3D látványterv elfogadása után következik a helyszíni felmérés.

Helyszíni felmérés

Az egyedi bútorok gyártásának nagyon fontos folyamata a milliméter pontos helyszíni felmérés. Az egyedi konyhabútorhoz, beépített szekrényhez vagy szobabútorhoz szükséges anyagok a felmért méretek alapján lesznek levágva, az összeszerelés is ezek alapján történik.

gáz és vízkiállások pontos helyét, a falban rejlő esetleges egyenetlenségek, a merőleges és párhuzamos falrészek szögének pontos meghatározását is hivatott megmérni a kollégánk egy helyszíni felmérés során.

Jó szolgálatot tehet, ha esetleg a felmérő kolléga készíti el a 3D látványtervet, hiszen így javasolhat olyan megoldásokat, színeket, amik egy megbeszélés alapján készült látványterv elkészítésekor fel sem merülhetnek.

Bútorgyártás előkészítés

Az egyedi bútorok gyártásának előkészítésén a következő folyamatokat értjük:

  • a leszabandó bútorlapok méreteinek, darabszámának annak élzárásának meghatározásával a lajstrom elkészítése.
  • a szabásterv alapján a bútorlapok leszabása, le élzárása.
  • a leszabott anyagokon a vasalat helyének kimarása, előfúrása
  • lehetőség szerint az egyedi bútor korpuszainak összerakása, tiplizése, ragasztása.

Bútor helyszíni szerelése

Egy egyedi méretre készült bútor helyszínen való beszerelése az utolsó fázis.

Az egyes elemek egymáshoz illesztése és összefogatása, a munkalapok behelyezése, az ajtók és fiókelők beállítása, egyszóval a készre szerelés.

…ezt követően pedig a takarítás …és persze a gyönyörködés!

Néhány kép munkáinkból a számítógépes látványtervtől a beépített bútorig