butorlap_szinesceruza

Lapszabászati és bútorlap szabászati kisokos

Fontos fogalmak, amelyet minden hobbi-bútorkészítőnek ismernie kell.

Mi az a bútorlap, pozdorja, funérlap, laminált forgácslap?

A bútorlap bármilyen néven is nevezzük, többnyire fa forgácslapból készült 3 rétegű lap. A középső rétegébe a nagyobb forgácsok, a két fedőrétegében pedig a finom forgácsot találjuk

A natúr préselt bútorlapot 2 oldalon csiszolják, majd ezt követően laminálják, azaz magas nyomású préssel impregnált papírt nyomnak rá. A bútorlap felülete nem a papír felületétől függ, hanem a krómlaptól, azaz attól a laptól ami a prés belső felületén mélyedéseket nyom a lapra.

magas fényű bútorlap egy speciális króm lappal készül, de itt a felület minősége miatt a natúr bútorlap felületi minősége is nagyon fontos.

A legjáratosabb bútorlap vastagság 18mm, ettől eltérő vastagságok is léteznek, legyártathatóak, azonban az esetek legnagyobb többségében, nagyobb mennyiséget kell a gyártónál rendelni.

A bútorlapok méretei változóak , de általában 2800×2070, 2800×2100 mm

Mi a bútorlap száliránya?

Egy uni színes bútorlapnál nincsen szálirány, így azt szabásnál nem kell figyelembe venni . Egy fa erezetes vagy csíkos mintás bútorlap száliránya legtöbbször a hosszanti oldal irányát jelzi, azaz a szálak, a fa rajzolata a hosszabb oldallal párhuzamos.

Mi az az ABS avagy biztonsági élvédő?

Az ABS élműanyag, amit gépel, un. élzáró géppel speciális ragasztóval visznek fel a leszabott bútorlap élére. A bútorok korpuszára un. vékony ( 0,4-0,8 mm ) ABS kerül a front részekre pedig 1-2 mm vastag.

Mit értünk a bútorlapok optimalizálásán?

A bútorlapok optimalizálása a leszabandó anyagok  olyan kiosztása a bútorlapunk mérete alapján, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen, vagy a hulladékok a lehető legnagyobb darabban maradjanak meg, azért, hogy később könnyebb legyen őket felhasználni.

A bútorlapok optimalizálását szoftver végzi.

Mit jelent az, hogy négyzetméteres szabás és tábla szabás?

A m2-re történő szabásnál, a megrendelő csak a leszabott darabokat fizeti ki és kapja meg. A tábla szabásnál, a megrendelő kifizeti a tábla árát- természetesen olcsóbb m2 áron, mint szabva kapná, és külön fizet a szabásért.

Szabászati megrendelések esetén érdemes mindkét variációra árajánlatot kérni!

Mit értünk a munkapult rádiuszán?

Egy konyhai munkalap rádiusza, annak elülső oldalán lévő lekerekítés. Ez gyári körülmények között un. postformingolási eljárással végzik. A postformingolt lapok készítésénél a gép melegíti a felületre kerülő dekoritlemezt és egyidejűleg fel is ragasztja annak élére, a hordozó bútorlap marását követően .

A rádiuszok, vagy lekerekítések hajlásszöge alapján jelöljük a munkalapok rádiuszát is .

Az U alakú rádiusz a legtöbb esetben u alakot követ, azaz a rádiusz 9 vagy 10 mm. A szögletes rádiuszúmunkapult pedig R3 , azaz hármas rádiusszal jelölődik .

R10 rádiuszú, klasszikus profilú munkalap :

R3 rádiuszú, szögletes profilú munkapult :

Mi az a duplungolás?

A duplungolás, amikor 2 lap anyagot össze ragasztjuk, vagy összecsavarozzuk egymás alá, hogy megvastagítsuk annak átmérőjét.

A duplungolás során a két anyagvastagságú bútorlapot összeragasztjuk, majd egy szélezést követően egyben le élzárjuk széles ABS-el. A látvány egy vastag bútorlap képét mutatja.

Bútorlap vágása otthon roncsolás mentesen ?

Hogyan lehet otthoni eszközökkel úgy bútorlapot vágni, hogy ne pattogjon ki a széle?

A bútorlap szabászatok nagyon figyelnek arra, hogy jó minőségű szerszámokkal dolgozzanak. Nálunk gyémánt elővágó biztosítja a kifogástalan élminőséget a szabott bútorlapok élein. Sajnos otthoni körülmények között nincs lehetőség ilyen minőségben bútorlapot vágni akár dekopír fűrésszel.

Mennyibe kerül a vágott bútorlap ?

A bútorlapok egy részét m2-re is meg lehet vásárolni, ami azt jelenti, hogy a Vevő egy magasabb m2 áron pontosan azt a mennyiséget fizeti, amekkorát vágat a bútorlap szabászatban. A vágott bútorlap m2 ár tartalmazza a leszabott bútorlap árát és a bútorlap szabásának díját is.

Vannak olyan színek ,amelyeket a lapszabászatok nem szabnak m2-re, itt a minimálisan rendelhető egység a kiválasztott bútorlapból egy egész vagy egy fél tábla. Ez azt jelenti, hogy a bútorlap vágást követően, a levágott alkatrészeken kívül a maradékok is a megrendelőt illetik, amit esetleg később fel is tud használni. Itt egy alacsonyabb – legalábbis a m2-re szabott bútorlap árához képest-  számolunk a bútorlap vágása során, de ehhez az árhoz még hozzá kell számolni a bútorlap vágásának a díját.

A bútorlap vágását meg kell-e rendelnem, vagy azonnal levágják?

Kevés az a bútorlap szabászat ahol azonnal el tudják végezni a bútorlapok vágását. A bútorlap szabászatok program szerint dolgoznak, egy bútorlap szabász munkatárs napokra előre be van táblázva, a bútorlapok összekészítését is ezen beosztás alapján végzik a munkatársai. Szép és hibamentes munkát csak akkor tudnak a lapszabászatban végezni, ha szigorú rend szerint haladnak.

Egy nagy munka közepén leállítani a gépeket, egy új munkafázisba kezdeni -legyen szó akár csak egy kis darabról is- nem hálás feladat, és sok a hibázás lehetősége egy bútorlap szabás során.

Megrendelés előtt mindenképp érdemes előre tájékozódni az elkészülés időpontjáról.

Hogyan fél tábla a fél tábla bútorlap, avagy mi a fél tábla bútorlap mérete?

A bútorlap mérete általában 2800 mm x 2070 mm, ahol a szálirány általában a hosszú ( 2800 mm) oldallal párhozamosan fut a bútorlap felületén.

Az a típusú bútorlap, amelyet kapni lehet akár fél táblás mennyiségben is, a mérvadó méret 2800 mm X 1030 mm, azaz, azt a szabályt követi, a fél tábla hogy a hosszanti éllel párhuzamosan vágjuk ketté a bútorlapot. Ez a bútorlap vágási szabály érvényesül az uni színes és fantázia színű bútorlapoknál is, ahol nincs szálirány.

Lapszabászat megrendeléskor az élzárás megrendelése hogyan történjen?

Ahány lapszabászat, annyi szokás, de az élzárás megrendelése alapvetően két szabályt követ. Konkrétan a lapszabászat megrendelésekor

  • a bútorlap szabás méreteit kell megadni, az ABS élanyag vastagsága nélkül. Külön hangsúlyt kell fektetnünk ilyenkor az vastag – 2 mm –  ABS élanyag méreteire. A vékony élanyag, ABS , ami 0,4-0,8 mm vastag, az ilyenkor nem mérvadó, mert egy előmarós élzáró gépnél ezek a vékony vastagságok lemaródnak az élzáró gépen a bútorlap szabás után. A vastag ABS élanyagot viszont le kell vonni a leszabásra kerülő bútorlap kész méretéből, hiszen egy 2 oldalon 2 mm vastag ABS élzárás már 4 mm pluszt eredményez.
  • a kész, le élzárt alkatrészek méreteit kell megadni, azoknál a bútorlap szabásoknál, ahol a két gép, a lapszabász gép és az élzáró gép szinkronban szoftverrel összekötve dolgozik, így ezek a gépek program szerint vonják az alkatrészek élzárási vastagságát.

Mielőtt bútorlap szabászatot rendel feltétlenül tájékozódjon, hogyan kell kiírni a bútorlap elemlistát!