Bútorok méretre

 

Bútorkészítés faltól-falig, plafontól-padlóig. Konyhabútor, gardrób, gyerekszoba vagy nappali bútor mind-mind egyedi elképzelések kívánságok alapján

…olyasmi ez, mint egy látványkonyha a séf ajánlásaival!

Bemutatótermünk telis-tele alapanyagokkal színekkel , mintákkal,  kollégáink pedig tanácsokkal, hogy ügyfeleink szó szerint az utolsó fiókelőig megtervezhessék konyhabútorukat, gardróbjukat vagy akár cipősszekrényüket.

A kiválasztott alapanyagokból, színekből a megbeszélt vasalatok alapján séfünk látványtervet készít, műhelyünkben pedig szorgos asztalosaink elkészítik az ügyfeleink által megálmodott “bútor-menüt”.

Bútor méretre – először fogalommagyarázat

Ha méretre szeretnénk bútort csináltatni, néhány kifejezéssel meg kell ismerkednünk:

A bútor korpusza

A korpusz a bútor nem látható része, vagyis a polcok, hátfal, oldalfalak. A bútor korpuszának elrendezése határozza meg, hogy az a bútor hogyan és mennyi ideig lesz jól használható. A méretre készített bútor nagy előnye, hogy nem kell megalkudni: ha jól átgondoljuk szokásainkat és egy hozzáértő bútorkészítő ad tanácsot, akkor biztosan elégedettek leszünk a bútorral.

A bútor frontja

A bútor látható része, leginkább az ajtó. Jelentősége esztétikai és természetesen funkcionális is, hiszen egy olyan konyhába, ahol sokat főznek, nagy a család, sok a maszatos kéz, jól tisztítható, nem túl kényes bútorajtóra van szükség.

Munkalap

A munkalap – konyhai munkalap vagy konyhai munkapult – a bútor legnagyobb igénybevételnek kitett része. Karcállónak, hőállónak, vegyi anyagokkal szemben ellenállónak kell lennie, amellett, hogy látható rész is, vagyis nem hátrány, ha egy szép munkalapon dolgozhatunk.

Bútor vasalatok, fogantyúk

A bútor “vas” részei, összefoglalva számos termékkategóriát. Bővebben: bútor vasalatokbútor fogantyúk

Bútor élzárás

A leszabott bútorlap vagy konyhai munkalap önmagában még nem lesz használható bútor. Az élzárás biztosítja, hogy a bútorlap “befejezett” legyen, szélein ne látszódjon ki a pozdorja vagy az az alapanyag, amiből készült. Az élzárás is fontos design elem, különösen mert ebből is számtalan féle létezik, akár LED világítással is!

Bővebben: bútor élzárás

Konyhabútor méretre – az Ön elképzelése és főzési szokásai szerint

Vázlata és méretei alapján segítünk összerakni az Ön stílusának és főzési szokásainak megfelelő legpraktikusabb konyhabútort. Segítünk kiválasztani az alapanyagot, színt ami hosszú évekig az Ön konyhabútorát alkotja, csakúgy, mint a fiókok, pántok és egyéb kiegészítők legmegfelelőbbikét megtalálni.

Megnézheti élőben nagy felületben a beépítendő alapanyagokat, vasalatokat, azok működését és persze el is magyarázzuk a pro és kontra érveket valamely anyag mellett vagy ellen.

Hetente több konyhabútort is készítünk, mind-mind egyedi igényeknek megfelelően a kedves megrendelők megelégedésére. Hozzáértő kollégáink évek hosszú sora óta nagy szeretettel dolgoznak az asztalos szakmában és magas minőségben végzik munkájukat.

A konyhabútor színének kiválasztása 

A konyhabútor front és munkalap színének kiválasztásához ne feledje összehangolni a:

 • járólap színével
 • a csempe színével
 • a fal színével
 • a már esetleg meglévő bútorok színével
 • a nyílászárók színével

A konyhabútor ajtóinak színét  érdemes egyből a konyhai munkalap színével harmonizálva választani.

A konyhabútor belső elrendezés, avagy hogyan álljon össze a korpusz 

A belső elrendezést a funkció határozza meg, azaz az alapszabályokat érdemes szem előtt tartanunk :

 • víz és gázkiállíások helyei – értelemszerűen ehhez a helyhez közel kell hogy kerüljenek a mosogató ill. a főzőlap.
 • a főzés előkészítésének a helye legyen lehetőleg közel a csaphoz, azaz a munkafelület, ahol a zöldség tisztítást, hús előkészítést végezzük az a mosogató mellett legyen.
 • mosogató gépből való ki és bepakolás. Érdemes, nem csak a vízkiállás miatt, hanem egyéb praktikussági okból is jól megválasztani a mosogató gép helyét, azaz a mosgatótan felhalmozott piszkos vizes edénnyel ne kelljen messze mennünk, hogy be tudjuk pakolni a mosogató gépbe.
 •   a fiókok mélysége is fontos, érdemes összegyűjteni, hogy mit szeretnénk benne tárolni .
 • ergonómiai szempontok, azaz egy egyedi konyhabútor egyedileg készük, annak aki főz benne. A munkalap magassága, a felső és az alsó elem távolságának méretei nem standard mértetek, hiszen magasságra sem vagyunk egyformák, és gondoljunk csak bele, milyen érzés huzamosabb ideig görnyedve mosogatni …

Gardrób szekrény, tolóajtós szekrény méretre – a tér pontos és teljes kihasználásával

Egyedi méretek alapján készítjük a ruhás szerkényeket is, minden sarok vagy esetleg lépcső alatti rész kihasználásával.

A gardrób színének kiválasztása 

A beépített szekrény színének kiválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni :

 • fal színéhez való igazodás
 • járólap, padlószőnyeg színe
 • tér mérete , ahova a szekrény kerül, hiszem, mint tudjuk a nagy minták, a sötét nagy felületek összenyomhatják a teret, ellenben egy tükrös ajtó sokat segíthet, de nem feltétlenül a hálószobában.
 • osztott legyen az ajtó vagy sem, azaz van-e elég nagy felületem, hogy variáljam, vagy csak káosz teremtek?

A gardrób belső elrendezése, avagy hogyan álljon össze a korpusz

A funkció és az átláthatóság a legfontosabb szempont. Miután a gardrób elsődleges funkciója a tárolás, ezért érdemes végiggondolni, hogy mit és hova érdemes pakolni.

 • a szezonális ágyneműt legfölülre, hiszen annak cseréje csak évente kétszer kerül sorra.
 • az alsóneműt érdemes fiókokba szortírozva, itt merül fel a kérdés, hogy hány darab fiókra lesz szükség
 • a vállfán tárolt ruhadarabok és a vállfa szélessége és magassága, hogy beférjen.
 • az összehajtott ruhadarabok hány sorba kerülnek a polcra.

Szobabútor, gyerekszobabútor méretre

A gyerekszoba bútor tervezéshez a színek kiválasztása mellet nagy hangsúlyt kell fektetni az alábbiakra:

 • hány évre készül a  gyerekszobabútor ? Fontos szempont a méretezés !
 • kombinálhatóság, azaz gyermek növésével felmerülő igények alapján az egyes bútorok kihasználhatósága
 • komfortosság, azaz az élek élessége, az ajtók kényelmes nyitása és zárása egy gyerek esetén is, azaz ne gondolkodjunk hatalmas ajtókban
 • a szín kiválasztásánál érdemes a későbbi évekre is gondolni, azaz érdemes egy fa színű bútorlappal kombinálni az uni színes bútorlap színét