butorlap-elzaras

Bútorlap élzárás

A bútorlapot nem elég méretre vágatni. Élzárás is szükséges! Mi az az élzárás? Milyen anyagokat használnak élzáró anyagként?

Bútorlap élzáró anyagok – ABS vagy melamin élzárás?

Ha már tudjuk, hogy a leszabott munkalapot vagy bútorlapot még egy élzárással is meg kell munkálni, akkor gondolkodhatunk, milyen élzárást kérünk.

Mi az ABS élzárás?

Az ABS valójában műanyag, ami a régebben használt melamin – azaz papír alapú élzáró anyagot helyettesíti napjainkban. a bútorlap éleire géppel felragasztott műanyag nagyobb tartósságot biztosít bútoraink élén.

Vékony vagy vastag ABS?

A bútorlapunk élére kerülő ABS él zárás vastagsága funkcionalitás, pénztárca és design kérdése.

  • funkcionalitás az ABS él zárásnál azt jelenti, hogy a front részeken érdemes a vastagabb élzáró ABS-t választanunk, hiszen az így leél, zárt frontok élei nem lesznek annyira élesek, komfortosabbak lesznek az ajtók és a fiók elők. Az élzáró gépek újabb generációja a vastag ABS él zárás folyamatakor nemcsak felragasztja az él anyagot a leszabott bútorlap élére, hanem le is marja, azaz a marókés rádiuszolja a front éleit.
  • A vékony ABS ára kedvezőbb, így a bútorok korpusz részeire többnyire ezt használják a bútorépítők. Evvel a vékony ABS-el, aminek a vastagsága 0,4-0,8mm között mozog könnyebb is a korpuszokat összeszerelni.
  • Az ABS él anyagok szín és felület tekintetében hatalmas választékban kaphatóak, így érdekes hatást érhetünk el egy átvilágítható, üveghatású vagy 3D ABS-es a bútorlapunkon.

Melamin vasalós élfólia – létezik még?

Elavult ugyan, nem is olyan tartós a melamin él fólia, mint ABS társa, azonban teljes színazonosság a legtöbb esetben csak melamin él fóliával érhető el, hiszen ezek az él fóliák a bútorlap gyártó gyárak által használt papírból készülnek.

Íves felületeken is jobban szeretik a melamin él fóliaragasztós változatát, hiszen ez akár vasalóval is felragasztható.

Az él anyag minősége:

Egy ABS él anyag minősége fontos szempont egy íves él zárásnál, hiszen annak hajlíthatósága meghatározza az ív tartósságát.

Egy 2mm vastag ABS géppel való felragasztását követően a marási fáziskor a gép lemarja az ABS élét és ott láthatóvá válik az ABS alapszíne. Egy olcsó kategóriás ABS éle marást követően kivilágosodhat, ami egy sötét színű fronton nagyon rosszul fest!

Az élzárás ára :

A bútorlapok élzárási ára általában tartalmaz egy fix költséget, ami a munkadíj, és egy változót, ami az ABS él anyag ára. Az élzárási költség nem határozható meg egyben, hiszen a megrendelő dönti el, hogy milyen minőségű él anyagot rakat fel a leszabott bútorlapjára.