butorlap_alapanyaga

Bútorlap, a bútor alapanyaga

A bútorlapok, vagy szakmai néven laminált forgácslapok, valójában a tömör fa helyettesítői, melyből manapság költség- és környezetkímélőbb módon készülhet a szekrény, komód, konyhabútor és számtalan más, eredetileg tömör fából megálmodott lakberendezési tárgy.

A natúr bútorlap vagy forgácslap, mint a színes, felületkezelt bútorlap alapja

Mint a laminált vagy dekorittal ragasztott bútorlap alapja, hordozóanyaga, a natúr bútorlap is megérdemel néhány szót,hiszen annak csavarállósága, tömörsége fontos tényező a bútorunk tartóssága szempontjából.

A szokásos adatok mellett, mint 650-670 kg/m2,és hogy a natúr bútorlap a valóságban alíg látható de 3 rétegből áll- 2 fedőréteg és egy középréteg- érdemes megemlíteni a natúr bútorlap fajtáit.

 • hagyományos natúr bútorlap- csiszolatlan felülettel, leginkább a kárpitos bútorok kedvelt alapanyaga.
 • natúr bútorlap csiszolt felülettel. A laminált bútorlap alapanyaga,hiszen a csiszolást követően kerül laminálásra a bútorlap,és a csiszolás minősége sokszor nagyon meghatározó tényezője a színes bútorlap felületének is.
 • könnyített forgácslap. A maga 500kg/m3 súlyával a különböző belsőépítészeti megoldások kedvelt alapanyaga.
 • vízálló forgácslap:
 • tűzálló bútorlap

Hogyan készül a laminált bútorlap?

A bútorlap nem más, mint préselt forgács-lap, amire melamin gyantával átitatott papírt préselnek fel ipari körülmények között. Ezen papír mintázata adja meg a design-t, átlépve a tömör fa “kereteit”, szabad teret adva a belsőépítészek és lakberendezők fantáziájának.

A bútorlap – hibásan pozdorja lap! – minőségét két tényező határozza meg:

 1. Asztalos vagy bútorkészítő szempontjából lényeges kérdés annak maganyaga, csavarállósága, szabhatósága, valamint a fedőréteg vastagsága, a laminálás minősége.
 2. Design szempontjából a szín mellett, aminek minőségét a trendek határozzák meg, fontos a felületi minősége, struktúrája.

Dekorlemezes bútorlap, a bútorlap, ami jobban bírja

Külön bútorlap csoportot alkot a laminált forgácslap mellett az egyre nagyobb teret hódító 2 oldalon HPL vagy CPL dekorlemezzel ragasztott bútorlap.

Mindenhol, ahol a bútorlap felülete nagy igénybevételnek van kitéve, ahol a bútorok felülete, a bútor frontjai naponta bő vízzel mosva vannak, esetleg dörzsölve. A dekorlemezzel ragasztott bútorlap felületi kopásállósága megegyezik a konyhai munkalap felületi tulajdonságaival, így közösségi terekben, kórházakban kiváló és nagyon tartós megoldás lehet.

A dekorlemezzel ragasztott bútorlap természetesen minden olyan színben kapható, amiben a dekorlemez is kapható.

Attól függően, hogy a dekorlemezzel ragasztott bútorlap milyen hordozó anyagra kerül és milyen ragasztóval kerül felragasztásra, vannak:

 1. Vízálló bútorlap hordozóra ragasztott dekorlemezes lapok, ahol a bútorlap anyaga P3, P5 vízállósági paraméterekkel rendelkezik.
 2. Nem vízálló bútorlap hordozóra, de vízálló ragasztású dekorlemezes bútorlap
 3. “Sima” csiszolt felületű, vagy más néven finom felületű bútorlap alapra ragasztott dekorlemezes bútorlap.

Milyen színű bútorlapok vannak?

fa utánzat mellett egyre nagyobb teret hódítanak az UNI – színes és a fantázia színek, utánozva a természetes köveket, virág színeket, fémet vagy elrugaszkodva a természettől, grafikát, egyedi festményt vagy kedvenc családi képünket (bármilyen egyedi kép).

A klasszikus színektől a legújabb designig, ahogy a legolcsóbbtól a drága termékig, mert ugye vannak igényes laminált bútorok és olcsó laminált bútorok, ahogyan vannak megrendelők, akiknek fontos a jó ár, de még inkább fontos a jó ár-érték arány.

legnépszerűbb bútorlap színek a Domoterc tapasztalatai szerint:

 • fa erezetes bútorlapok (tölgy, bükk és egyéb ismert fák mintázata)
 • egyszínű színes bútorlapok (kék, zöld …)
 • egyedi mintás bútorlapok
 • furnérozott bútorlapok

Trendi bútorlap – különleges konyhabútor

Az elkészülő bútor árának csak töredéke a bútorlap ára! Egy jó bútorlap design, ami talán csak egy picivel drágább a sablonos színeknél, csak a töredék töredékével emeli meg a bútorom árát, és nem kötök vele kapcsolatban kompromisszumot – főleg mert évekig fogom “nézegetni” és használni. Különösen fontos ez azért, mert egy átlagos háziasszony naponta két óránál többet tartózkodik konyhájában. Ha leszámítjuk a munkahelyen és a munkába járással eltöltött időt, akkor ez az ébren töltött idő 30%-a!

Hogyan válasszak bútorlapot?

A bútorlapok kiválasztásánál legfontosabb szempontnak talán a színe látszik, azonban fontos meglátni a felület fontosságát. A felület az, ami nem csak a funkcionalitás miatt lényeges. Gondoljunk csak bele, egy tölgy vagy egy bükk szín mennyire máshogy mutat magas fényű vagy furnér-matt felülettel, és egyikre sem mondható hogy szép vagy csúnya, egyszerűen csak más stílust képviselnek.

Szempontok a bútorlap választáshoz:

 1. A tervezendő bútor stílusa.
 2. Színharmónia a tér egyéb elemeivel (csempe, padló stb.), vagy a már meglévő bútoraim színével. Amikor színt választunk egy már meglévő bútorhoz vagy falburkolathoz, elsődleges szempont nem az árnyalat! Sokkal szembetűnőbb hiba, ha nem azonos a kész szín fafaj mintázata. Röviden, egy bükk meglévő bútorhoz ne válasszunk tölgy színű bútorlapot, még ha árnyalatában akár közelítő is lehet.
 3. divatszínek és a divat aktuális irányzatai.

Hogyan ápoljam a bútorlapot?

bútorlapból készült bútorom nem fa! Ezért nem azonos a tisztítószere! Kerüljük a nagyon vizes, nedves tisztítást, hiszen ha a felületén azért annyira nem is, de az éleken beszivárgott víztől dagad a bútorlap!