lamello_keksz

Bútorkészítési kisokos – hobbi bútorkészítőknek

Mi az a lamelló keksz és mire való? Mit tegyek, ha én magam akarom összeszerelni bútoromat? Hogyan rendelhetek bútorlapot? Mire figyeljek a labszabászati megrendelésnél?

Mi az a lamelló keksz

A lamelló keksz vagy hivatalos nevén lapos tipli bútorgyártás során a bútor lapjainak összeillesztésére szolgál. A lapos tipli helyét ún. lapos tipli maróval marják ki, majd ragasztóval helyezik bele a a kekszet ill. az ellen oldali bútorlapot. A lamellóval vagy tiplivel való illesztés nagy előnye, hogy nem látszik a csavar fejének helye.

Mi a különbség az Ikea vagy más lapra szerelt bútor és egy lapszabászatban megrendelt bútor alapanyag között?

Az IKEA bútor kifejezetten az otthon, hozzá nem értő kezek által is kisebb kézügyességgel rendelkező vásárlók részére van kifejlesztve.

Az IKEA bútor lapra szerelt darabjai mellé egy mindenki által érthető összeszerelési útmutató is jár.

A lapra szerelt bútor meghatározott méretben, sorozatgyártásban készül, a lapszabászatban megrendelt bútor alkatrészek egyedi méret alapján, és egyedi megrendelés alapján gyártódik a megrendelő igényei szerint. Ezért :

  • Ne kalkuláljuk IKEA árral egy egyedi bútor esetén!
  • Sokkal nagyobb előkészítést, tervezést és számolást igényel a megrendelés és vásárlás előtti fázis egy egyedi méretű bútor esetén!
  • Az összeszerelés is tovább tart egy egyedi bútor esetén, hiszen nincsenek előfúrások, sorozatfúrások.
  • A lapra szerelt bútor fiókcsúszónak helye be van jelölve.

Hogyan kérjek árajánlatot egy egyedi gyártású bútorra, ha azt én, hobbi bútorkészítő szeretném összerakni?

Árajánlatot bútorkép vagy egy skicc alapján nem tudunk adni, hiszen nem nem tudhatjuk, hogy a csináld magad bútorkészítők hogyan szokták vagy fogják azt összeszerelni. Ha belegondolunk csak abba az egyszerű ténybe, hogy egy sima oldallapot a tetőlaphoz is kétféleképp lehet egymáshoz illeszteni, akkor nem is érdemes belegondolni egy fiók összerakásának bonyolultságába.

Egy bútor összeszereléséhez, szükséges anyagának árajánlatához az alábbiak feltétlenül szükségesek:

  • milliméter pontos anyagkiírás ( méret, darabszám, hova kéri és milyen típusú élzáró anyagot )
  • pánhelyek pontos megjelölése
  • tiplik, kekszek helyének pontos megjelölése
  • a beépítéshez használni kívánt vasalatok pontos leírása.

Ha bármely pont estében kérdés merülne fel, úgy nagyon szívesen állnak szakembereink a hobbi bútorkészítők rendelkezésére.